Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, spera ca la inceputul anului viitor Romania sa intre intr-un acord de tip stand-by preventiv cu Fondul Monetar International (FMI), fara a mai utiliza finantarea pusa la dispozitie de institutie.
"Nu se pune problema renuntarii la acord. Speram la o evolutie pozitiva a economiei, astfel ca la inceputul anului viitor sa intram intr-un alt fel de acord. Insa, in acest moment, un acord cu organismele financiare internationale este foarte important pentru noi", a declarat Vladescu.

El a precizat ca pana in prezent Romania nu a luat in calcul modificarea reformelor structurale prevazute in acord, in cazul in care acesta se va transforma intr-unul de tip precautionary stand-by, insa exista posibilitatea unui sprijin tehnic pentru ca anumite sectoare sa fie modernizate.

Spre deosebire de un acord stand-by, precum cel semnat in primavara anului trecut intre Romania si FMI, un acord stand-by preventiv nu obliga la utilizarea sumelor puse la dispozitie, desi presupune anumite cerinte de indeplinit de catre statul semnatar si o supraveghere din partea Fondului. Romania a avut un acord stand-by preventiv cu FMI in perioada iulie 2004-iulie 2006.

Ministrul finantelor a subliniat ca in prezent se discuta doar despre urmatoarele doua transe, de care Romania are nevoie, iar necesitatea finantarii ulterioare din partea FMI depinde in mare masura de evolutia economiei globale.

In privinta emisiunii de eurobonduri, Vladescu a precizat ca spera ca aceasta sa aiba loc "cel mai tarziu intr-o luna de acum incolo".

Ministrul a mai spus, in deschiderea sedintei BVB, ca persoanele care au terenuri agricole necultivate ar trebui sa plateasca impozite, precizand insa ca nu a purtat inca discutii cu Ministerul Agriculturii pe aceasta tema.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri