Economia Romaniei ar putea creste in acest an cu 1,5%, ceea ce ar insemna o revenire sanatoasa, motoarele de crestere fiind productia si comertul, in timp ce constructiile vor frana in continuare avansul economic, a declarat economistul-sef al BRD SocGen, Florian Libocor.
"In cazul industriei si comertului avem motive sa fim optimisti si estimam ca vom avea o crestere pozitiva in 2010 si 2011", a spus Libocor, care se asteapta ca in 2010 economia Romaniei sa inregistreze o rata de crestere a produsului intern brut (PIB) de doua ori mai mare decat in zona euro, unde avansul estimat este de 0,7% pentru acest an.

Conducerea BRD a precizat ca se asteapta la o revenire slaba pe partea de exporturi, dar vede ca "sectorul consumului incepe sa-si revina incet-incet in Romania", potrivit NewsIn.

Pentru 2011, estimarile BRD arata o crestere economica de 3%, dubla fata de estimarea medie pentru zona euro, de 1,5%.

BRD estimeaza ca productia industriala va creste cu 1% in 2010 si 3% in 2011, dupa ce a atins un minim la inceputul anului 2009. Pe total, anul trecut, productia industriala a scazut cu 5,5%.

In ce priveste comertul, in 2009 scaderea a fost mult mai puternica (-11%), dar potrivit estimarii BRD in 2010 ar putea avea loc o crestere de 2%, iar in 2011 de 3%.

Pe de alta parte, sectorul constructiilor, cel mai grav afectat de criza in 2009, care a inregistrat o contractie de 17%, va avea o tendinta de scadere si in acest an (-5%) si de abia in 2011 ar putea trece pe plus, cu un avans de 5%.

Libocor a mai explicat ca sectorul constructiilor va fi franat in acest an de existenta unui sold de produse nelivrate, dar ca se asteapta la o crestere pe segmentul de constructii publice.

BRD estimeaza, totodata, ca agricultura va trage in sus economia si in acest an, cu o crestere de 5%, insa in 2011 economistii bancii se asteapta la o contractie de 5% a acestui sector.

Estimarile BRD mai arata ca serviciile ar putea creste in 2010 cu 2% si in 2011 cu 3%, dupa declinul de 5% din 2009.

In ce priveste somajul, economistii BRD prevad o inrautatire a pietei muncii, rata somajului urmand sa ajunga la 9% in 2010, urmata de o tendinta descendenta in 2011, pana la 8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri