Al patrulea declin al retailului din Europa

Romania a avut in februarie cea de-a patra scadere a comertului cu amanuntul din Uniunea Europeana, dupa ce vanzarile s-au redus cu 8,1% fata de aceeasi perioada din 2009, in timp ce pe ansamblul UE comertul a inregistrat un declin de numai 0,7%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

In zona euro, comertul cu amanuntul a scazut cu 1,1%, informeaza NewsIn.

Cele mai mari scaderi fata de februarie 2009 au avut loc in Lituania (-17,1%), Letonia (-13,3%), si Bulgaria (-12,4%), in timp ce Austria, Malta si Marea Britanie au raportat cele mai semnificative cresteri ale comertului cu amanuntul, de 3,2%, 3,1%, respectiv 2,8%.

Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut in februarie in sase state membre si a scazut in 14.

La nivelul blocului comunitar, vanzarile de produse alimentare, alcool si tutun au scazut in februarie cu 2,7% fata de aceeasi luna din 2009, respectiv cu 3,1% in zona euro. In schimb, sectorul bunurilor nealimentare a crescut cu 2,1% in UE si cu 0,7% in zona euro.

Comparativ cu ianuarie, Romania a avut in februarie a 12-a scadere a comertului cu amanuntul din UE, de 0,4%. Comertul cu amanuntul a scazut cel mai mult in Portugalia, cu 3,4%, dar a crescut cel mai mult in Marea Britanie, cu 2,2%

Vanzarile cu amanuntul au stagnat in februarie in Uniunea Europeana si s-au diminuat cu 0,6% in zona euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri