Premierul Emil Boc i-a cerut sprijinul comisarului european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, in scopul redirectionarii banilor ramasi de la alte programe europene catre cel de renovare si dezvoltare a satelor, unde cererea depaseste de sapte ori sumele alocate de UE.

"Avand in vedere succesul masurii 322 (renovarea si dezvoltarea satelor n.r.) in Romania, atat din punctul de vedere al impactului financiar cat și din perspectiva interesului administrației locale, v-am solicita sprijinul in cazul in care vom avea resurse financiare economisite de la alte programe, pentru o realocare a banilor spre acest program. Este cea mai populara masura in momentul de fata pe programul de agricultura", i s-a adresat Boc lui Dacian Ciolos, la inceputul intrevederii de la Palatul Victoria, potrivit NewsIn.

Potrivit ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, cererea pentru acest program depaseste de sapte ori sumele alocate de UE pentru acest program.

Comisarul european a replicat ca Ministerul Agriculturii trebuie sa argumenteze cererea la CE si a precizat ca este nevoie de mentinerea unui echilibru intre axele programului de dezvoltare rurala. "Noi nu dorim sa incalcam cu o virgula reglementarile europene. Dorim, in cadrul lor, sa punem accent pe acele masuri care s-a demonstrat a fi de impact", a raspuns Boc.

Prim-ministrul a mai solicitat si ca masura adoptata de CE in 2009, ca in 2009 si 2010 prefinantarea pentru investitii in agricultura sa fie de 50%, sa fie aplicata si in 2011.

"S-a demonstrat ca a fost o masura care, mai ales in perioada aceasta dificila, a ajutat fermierii si pe cei care fac investitii sa aiba resurse financiare. Asta inseamna ca, atunci cand incheie contractul, ei primesc 50% din valoarea cotractului", a declarat Boc. El a adaugat ca masura va contribui si la dezghetarea creditarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si