Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a răspuns fostului prim-ministru, actual senator, Florin Cîțu. Ciucă a transmis în cadrul unei conferințe de presă că România va avea creștere economică, fapt arătat și de datele de la Eurostat. Anterior, Cîțu a avertizat că „suntem pe marginea prăpastiei” și că Guvernul pregătește un împrumut cu FMI.

Florin Cîțu, care a ocupat și funcția de ministru de finanțe, în două rânduri, între 2019 și 2021, a scris pe Facebook despre un plan al coaliției de guvernare deoarece „PSD bagă România în faliment”. Cîțu a susținut că se pregătește un împrumut cu FMI, un acord în acest sens venind chiar înaintea momentului rotativei guvernamentale.

„Ciolacu vrea să încheie acordul cu FMI și Banca Mondială înainte de rotativă. Dacă MF-PSD a apelat deja la FMI și Banca Mondială înseamnă că suntem pe marginea prăpastiei. Este clar acum că MF-PSD a ajuns la fundul sacului și negociază un acord cu FMI și BM. Nici până acum nu a fost publicată execuția bugetară pentru luna martie 2023. Din păcate am avut dreptate. PSD a băgat România în faliment”, a transmis fostul ministru de Finanțe, într-o postare pe Facebook.

În replică, actualul premier a spus că nu știe pe ce cifre se bazează Cîțu, făcând referință la datele oferite de Eurostat, dar și pe evaluarea Băncii Mondiale, și care arată că România se află pe creștere economică.

„Nu știu pe ce date se bazează [Cîțu], ați citit și dumneavoastră datele de la Eurostat, România a recuperat foarte mult în ceea ce privește produsul intern brut pe cap de locuitor, am ajuns Portugalia și Ungaria. De asemenea, la indicatorul de productivitate România se apropie de Polonia. Evoluția economică de anul trecut, acea creștere de 4,8% ne-a situat pe locul 2. Anul acesta toate cifrele și elementele de analiză ale companiilor de rating s-au concretizat în deciziile pe care le-au luat de menținerea rating-ului de țară. Evaluările Băncii Mondiale, ale FMI, ale Băncii Europene arată că România va avea o creștere economică și anul acesta. Ca atare, nu cred că în aceste condiții putem să discutăm de colac de salvare”, a transmis Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă.

Ciucă s-a exprimat și legat de informațiile cum că România ar risca să rateze sume importante prin PNRR dacă nu respectă programul de realizare a trei proiecte mari: metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și secți spitalicești noi, dar și campania de împădurire.

„Proiectul de la Cluj este unul al autorității locale, iar în urma discuțiilor cu [Primarul Municipilui Cluj-Napoca] Emil Boc, am înțeles că respectivul contract trebuie semnat până la finele anului. Același este programul și pentru cele 27 de spitale și pentru planul de împădurire, pentru a putea fi finalizate până în 2026. Cel puțin 8 spitale din cele 27 au contractele semnate. Ele nu sunt de anvergură - înafară de 2 sau 3 din ele - dar celelalte prevăd renovare, retehnologizare sau complementarea unor spații în clădirile deja existente,” a spus Ciucă, adăugând că responsabilul principal în programul de împădurire este Ministerul Mediului.

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a luat și el act de informațiile apărute cu privire la ratarea acestor ținte de către România.

„Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final, depinde de coordonatorii de reformă și de noi, cum vom duce discuțiile în negociere cu Comisia Europeană,” a spus ministrul, citat de Ecopolitic.

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri