Castigul salarial mediu net a fost in iunie de 1.422 lei, in scadere cu 0,4% (6 lei) fata de mai, dar in crestere cu 3,1% comparativ cu aceeasi luna din 2009, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit datelor INS.

In luna analizata, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.951 lei, cu 0,6% mai mic fata de luna precedenta, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Nivelul castigurilor salariale medii lunare nete din iunie 2010 a inregistrat usoare diferente fata de luna precedenta, in functie de specificul activitatilor economice.

Astfel, s-au inregistrat crester intre 9% si 10% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea bauturilor, telecomunicatii, intre 5% si 7% in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de servicii anexe extractiei si intre 4% si 5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive, captarea, tratarea si distributia apei.

Majorarile salarial mediu net au avut loc ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic.

Totodata, s-a consemnat scaderi cu 9% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), intre 6% si 8% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, industria metalurgica si intre 4% si 6% in fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apa, administratie publica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Scaderile castigului salarial mediu net in iunie fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea, in mai, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri, de nerealizarile de productii ori incasari mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare.

In sectorul bugetar s-au inregistrat reduceri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, in toate activitatile: administratie publica (-4,5%), invatamant (-2,1%), sanatate si asistenta sociala (-1,7%).

Indicele castigului salarial real pentru iunie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,4%.

Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 123,7%, cu 0,7 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna mai 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri