In iulie 2010, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.868 lei, cu 4,3% mai mic fata de luna precedenta, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, ca urmare a aplicarii prevederilor legale de reducere cu 25% a drepturilor salariale.

Astfel, in invatamant castigul s-a redus cu 22,6%, in sanatate si asistenta sociala cu 19,8% si in administratie publica cu 14,4%.

In majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, urmare aplicarii legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar si a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna iulie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta).

Citeste si:

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, intre 6% si 8%, s-au inregistrat in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati extractive, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Totodata, in activitatile de servicii anexe extractiei, fabricarea bauturilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, telecomunicatii, tranzactii imobiliare s-au operat reduceri intre 4% si 6%.

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in industria metalurgica
, cu 11,4%, in extractia carbunelui superior si inferior, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia minereurilor metalifere, intre 6% si 8%, si in fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, intre 4% si 6%.

Aplicarea prevederilor legale in vigoare, de impozitare a tichetelor de masa, a condus in unele activitati din sectorul economic la cresteri in proportii mai mici ale indicelui castigului salarial mediu net, fata de cel brut.