"Trebuie continuat procesul de privatizare la CFR Marfa, iar restrul companiilor cu pierderi vor fi restructurate. Va fi o restructurare sau privatizare, de la caz la caz", a spus seful Guvernului, la postul public de radio.

Legea salarizarii in sectorul bugetar, aprobarea bugetului pe 2011 si reforma pensiilor sunt printre conditionalitatile care amana pentru luna ianuarie eliberarea urmatoarei transe de la Fondul Monetar International, programate initial pentru mijlocul lunii decembrie.

FMI a recomandat totodata privatizarea sau lichidarea companiilor de stat monitorizate, aratand ca aceastea au inregistrat pierderi in crestere.
FMI si Comisia Europeana insista pentru modificarea OUG 50/2010 privind creditele populatiei, pentru a asigura un echilibru intre banci si consumatori, dar evita sa prezinte in clar daca aceasta este o conditionalitate stricta pentru eliberarea urmatoarei transe.

"Ne intereseaza ca populatia sa fie protejata dar vrem sa ne asiguram si ca nu existe ceva care sa pericliteze stabilitatea financiara. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective (...) Vrem sa ne asiguram ca am respectat acest echilibru pentru continuarea programului", a declarat seful misiunii, Jeffrey Franks.

Citeste si:

El a aratat ca misiunea vrea sa se asigure ca se va respecta un echilibru intre protectia consumatorilor si stabilitatea sistemului bancar, pentru a putea continua programul, sugerand ca modificarea OUG 50/2010 poate fi o preconditie.

Directorul de tara pentru Romania al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a aratat ca institutia intelege nevoia de protectie in plus a consumatorilor, in special in domeniul financiar bancar, dar trebuie sa se asigure si ca sistemul bancar este solid, iar legislatia europeana este respectata.

Szekely a punctat ca singura institutie cu rol de suspendare sau limitare a activitatii unei banci este Banca Nationala a Romaniei, iar astfel de proceduri n-ar trebuie sa poata fi deschise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.