In ceea ce priveste asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, majoritatea analistilor sustin ca dobanda cheie o sa ramana tot la 6,25%. In sondajele anterioare ale analistilor era anticipata o scadere a acesteia la 5,75%.

Totodata, membrii AAFBR care au raspuns la sondaj se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 5,75% la final de 2012.

Analistii si economistii mai sunt de parere ca BNR nu va modifica nici nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii (n.r. - RMO) in sedinta de politica monetara din aceasta saptamana. Rata RMO este, in prezent, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta.

Citeste si:

Majoritatea respondentilor cred ca nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va scadea la 20% la finele anului 2011 si va ramane acolo si la finalul anului 2012. In cazul pasivelor in lei, analistii nu asteapta scaderea ratei rezervelor minime obligatorii la sfarsitul anului 2011, insa este previzionata scaderea acesteia la 12% la finalul anului 2012.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste peste 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.