Romanii considera ca rata anuala a inflatiei se va situa la finalul lui 2011 peste nivelul de 6%, desi prognoza BNR indica o inflatie de 5,1%. Circa 67% dintre persoanele care au participat la un sondaj realizat de eZonomic considera ca inflatia va fi mai mare de 6%, in timp ce doar 17% cred ca se va situa intre 5% si 6%.
Opinia romanilor fata de cum va evolua rata inflatiei pana la sfarsitul lui 2011 este mai pesimista decat cea a Bancii Nationale a Romaniei. Astfel, 67% dintre persoanele care au participat la un sondaj considera ca rata inflatiei se va situa la finalul lui 2011 la peste 6%, in timp ce doar 17% cred ca rata anuala a inflatiei se va incadra in intervalul 5% - 6%.

Circa 7% dintre respondentii la sondaj cred ca rata inflatiei se va situa intre 4% si 5% la finalul acestui an si doar 9% dintre respondenti se asteapta la o rata a inflatiei mai mica de 4%. La cel mai recent sondaj eZonomics au raspuns peste 5.500 de persoane, iar eroarea statistica a esantionului este de circa +/-1,2% pentru un nivel de incredere de 95%.

Ingrijorarea populatiei fata de cresterile de preturi este evidentiata si de sondajul realizat de Comisia Europeana. Astfel, in aprilie 2011, aproximativ 59% dintre respondentii la sondajul realizat de CE considerau ca preturile au crescut semnificativ in ultimele 12 luni, iar 35% dintre respondenti se asteapta ca preturile sa creasca mai rapid pe parcursul urmatoarelor 12 luni.

In cadrul sondajului organizat lunar de Comisia Europeana participa 1.000 de persoane ce sunt chestionate cu privire la perceptiile si asteptarile privind mai multi indicatori macroeconomici, printre care si inflatia.

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, subliniaza ca asteptarile inflationiste sunt importante deoarece reprezinta unul dintre cele mai importante canale prin care politica monetara influenteaza activitatea economica.

„Acestea influenteaza procesul de formare a preturilor prin mai multe canale. Firmele isi vor modifica preturile in functie de asteptarile inflationiste si de cheltuielile asociate modificarii. In ceea ce priveste populatia, asteptarile inflationiste sunt importante pentru negocierea salariilor, dar si in alegerea comportamentului de consum, economisire sau investitii”, explica Chidesciuc.

Economistul ING a mai subliniat ca, in contextul unei strategii de tintire a inflatiei – cum este cea practicata de BNR, asteptarile inflationiste sunt deosebit de importante deoarece deviatia acestora de la tinta bancii centrale reflecta gradul de incredere de care se bucura autoritatea monetara. „Credibilitatea politicii monetare construita prin transparenta si responsabilitate este un factor cheie in atingerea obiectivului de stabilitate a preturilor”, explica reprezentantul ING.

Inflatia anuala a sarit de 8% in martie, dupa ce preturile la alimente au continuat sa creasca, in special cele la legume si fructe. Asteptarile analistilor nu sunt tocmai pozitive si indica o inflatie in crestere pana la jumatatea lui 2011.

Desi populatia se asteapta la o rata a inflatiei mai mare decat cea prognozata de banca centrala, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, sustine ca anticipatiile nu s-au dezancorat, facand referire la un sondaj realizat de BNR in randul analistilor bancari.

„Anticipatiile, cu alte cuvinte credibilitatea angajamentului anti-inflationist al BNR, s-au pastrat in intervalul pe care il tinteste Banca Nationala. Cu alte cuvinte exista credinta ca aceste episoade de crestere a inflatiei sunt temporare”, a declarat Isarescu, in cadrul conferintei de presa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

Noile prognoze prezentate de BNR indica o inflatie de 5,1% la finalul lui 2011 si o rata de 3,6% pentru sfarsitul lui 2012. Guvernatorul BNR a subliniat insa ca noua prognoza pentru 2011 nu include majorarea preturilor la energia termica, crestere care urmeaza sa apara in toamna acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri