O revenire a subscrierilor la nivelul anului 2010 va reprezenta o provocare pentru majoritatea jucatorilor din piata, in conditiile in care vanzarile de polite auto au scazut cu 20% in primele trei luni, a declarat Rangam Bir, directorul general al Allianz-Tiriac, in cadrul FIAR.
“Exista estimari din partea decidentilor economici care previzioneaza iesirea Romaniei din criza in acest an, dupa doua trimestre de crestere, insa consumatorii nu sunt atat de optimisti.

Consumatorul roman asteapta stabilitatea locurilor de munca si a preturilor pentru a se ocupa de viitorul propiilor familii”, a declarat Rangam Bir (foto), director general in cadrul Allianz-Tiriac.

Declaratiile au fost realizate in cadrul Forumului International de Asigurare si Reasigurare (FIAR), organizat de Media Xprimm.

El a adaugat ca gradul de penetrare a asigurarilor in PIB a scuzat la 1,6% de la 1,8%, iar prima medie s-a diminuat, de asemenea, de la 130 de euro la 95 de euro.

Anul 2011 ramane dificil, potrivit sefului Allianz-Tiriac, deoarece spre deosebire de pietele europene de asigurari, piata locala depinde intr-o proportie inca mare de asigurarile auto (60% de puncte procentuale).

"De aceea, daca in primele trei luni vanzarile de polite auto au scazut cu 20%, o revenire a subscrierilor la nivelul anului 2010 va reprezenta o provocare pentru majoritatea jucatorilor din piata. Avand in vedere ponderea mare pe care asigurarile auto o au in piata, ce se va intampla in acest domeniu va influenta cu siguranta si subscrierile totale", a adaugat Rangam Bir.

Activitatea de subscriere a inceput sa fie afectata odata cu declansarea crizei, moment pana la care evolua pe un trend puternic crescator. Scaderea indemnizatiilor brute platite in 2010 este explicata prin reducerea portofoliilor de contracte de asigurari, la Casco si RCA.

Acest fapt isi pune amprenta atat asupra indemnizatiilor platite (in sensul cresterii lor), cat si asupra primelor brute subscrise (in sensul scaderii lor in conditiile economice actuale).

La randul sau, Radu Mustatea, presedinte al Astra Asigurari, liderul pietei de profil in 2010, a declarat ca scaderea vanzarilor aferente politelor de tip RCA a influentat rezultatele din primele trei luni ale anului current, pe fondul scaderii preturilor. "Cei care au avut de castigat au fost consumatorii".

El a adaugat ca estimeaza o revenire la nivelul de anul trecut a preturilor la asigurarile auto, si nu numai, pana la sfarsitul lui 2011, odata cu relansarea finantarilor prin leasing sau credite bancare.

Scaderea gradului de penetrare in 2010 este rezultanta scaderii primelor brute subscrise, pe de o partea, si a cresterii PIB in preturi curente, pe de alta parte. Pana in 2010, acest indicator a evoluat pe un trend continuu ascendent.

Densitatea asigurarilor, determinata ca volum de prime brute subscrise pe cap de locuitor, a fost in 2010 de 387,85 lei. Este in scadere cu 6,15% fata de 2009, dar in crestere cu 90,12% fata de 2005.

Scaderea cu 2,15% a rezervelor tehnice brute, fața de anul 2009, a fost cauzata de reducerea rezervei de prima cu 9,67% ca efect al reducerii activitații de subscriere.

Activitatea de asigurari generale a inregistrat in 2010 o pierdere tehnica neta de 195,08 milioane lei, care este de 1,6 ori mai mica decât in anul anterior si de 3,4 ori mai mica decât in 2008.

Fața de 2005, pierderea tehnica neta este insa mai mare, pe fondul cresterii indemnizatiilor brute platite si al cresterii rezervelor in ritmuri mult mai mari decât cea inregistrata de prime.

De altfel, daca in 2005 indemnizatiile brute platite asiguratilor si pagubitilor reprezentau 49% din primele subscrise, in 2010 acest raport a ajuns la 72%.

FIAR este cel mai important eveniment din Sud Estul Europei cu participare internationala, dedicat pietei asigurarilor si reasigurarilor din Romania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri