Într-o Europă în care mai multe state, inclusiv Germania, se află în pragul recesiunii sau se luptă cu o economie care stagnează, clienții dau semne că nu mai au răbdare pentru mașinile electrice ieftine. Cele mai noi date arată o creștere importantă a vânzărilor de hibride, mai ales cele cu tehnologie plug-in, aceste mașini crescând în popularitate mai repede decât EV-urile la începutul lui 2024, relatează Automotive News.

După o perioadă destul de îndelungată, în februarie, ritmul de creștere al vânzărilor pentru mașinile 100% electrice a fost depășit de cel pentru PHEV-uri, adică mașini pe care le bagi în priză, dar care au și motoare termice.Conform cifrelor ACEA, la nivel european s-au vândut 72.376 de astfel de mașini în a doua lună a acestui an, o creștere cu 12% față de aceeași perioadă din 2023. Prin comparație, year-on-year, creșterea pentru EV-uri a fost de doar 10,3%.

Rapoartele preliminare de vânzări publicate de Dataforce au arătat că PHEV-urile și BEV-urile cresc cot la cot (+10,9%, respectiv +11%). Este de menționat și că creșterea pe segmentul PHEV-urilor a depășit ritmul de expansiune al pieței în ansamblul său (+10,3% față de februarie 2023). Un trend similar poate fi observat și peste Ocean.

În România, APIA nu se așteaptă ca ritmul de creștere al cererii pentru PHEV-uri să se apropie de cel pentru BEV-uri în acest an, dar mulți clienți preferă această soluție „tranzițională” în Europa. Cei care critică PHEV-urile spun că aceste mașini sunt o găselniță a producătorilor pentru a putea respecta reglementările tot mai stricte cu privire la emisiile de CO2 la nivel de flote de mașini noi, fără a vinde atât de multe EV-uri pure.

Cele mai noi plug-in-uri emit doar 19 grame de CO2/km în regim WLTP și au o autonomie în modul 100% electric de cel puțin 100 de kilometri. Totuși, criticii consideră că impactul real al acestor automobile asupra mediului este subestimat, deoarece majoritatea consumatorilor aleg să se bazeze tot pe motorul termic, rulând adesea cu bateria insuficient încărcată sau, pur și simplu, ignorând parametrii de rulare care le-ar permite să se folosească mai mult de sistemul electric și, deci, să fie mai „eco-friendly”.

În acest sens, UE a decis montarea pe mașinile cu tehnologie plug-in a unor dispozitive de monitorizare a parametrilor de consum și poluare în timp real. Folosind această aparatură, UE speră să deceleze impactul real pe care mașinile îl au în raport cu mediul pentru a putea să schimbe legislația în viitor. Oficialii români sunt, în prezent, deschiși să ofere în continuare ecobonusuri nu doar pentru EV-uri, ci și pentru PHEV-uri și hibride clasice chiar și după ce nu va mai exista programul Rabla Clasic.

Marii constructori europeni spun, totuși, că se așteaptă ca vânzările de PHEV-uri să rămână la un nivel constant în 2024, fără creșteri spectaculoase. Reprezentanți ai BMW, Audi și Mercedes-Benz sunt, însă, pregătiți să crească volumele de plug-in-uri făcute dacă piața o cere. Deși CEO-ul Mercedes-Benz Ola Kallenius a declarat recent că PHEV-urile „vor rămâne relevante pentru mulți ani de acum încolo”, toți constructorii se bazează pe o creștere mult amplificată a numărului de electrice vândute, în ciuda „răcirii” temporare a pieței.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri