Se parea ca statul da lovitura vanzand actiunile BCR de 5,3 ori peste valoarea lor contabila. In cazul Bancii Transilvania, care tocmai a anuntat o noua majorare de capital, acest raport trece de 6,7. Actionarii vor primi din nou gratuite 509 actiuni la 1.000 detinute si vor putea subscrie 150 de actiuni noi la 0,35 lei.


Big is beautiful suna un slogan publicitar. Si dimensiunile reduse au farmecul lor, am putea spune, daca ne raportam la pretul la care se tranzactioneaza actiunile Bancii Transilvania (TLV) la bursa. Cu o cota de piata de 3,9%, capitalizarea TLV a trecut de un miliard de euro.

Cu 25,7% cota de piata, BCR a fost evaluata de Erste Bank la 6 miliarde euro, pret la care reprezentantii statului si-au frecat palmele de bucurie. Cu alte cuvinte, in cazul BCR s-au platit peste 235 milioane euro pentru un procent din piata, la TLV acelasi procent este cotat la peste 250 milioane de euro.

Daca nu vi se pare relevant, sa ne raportam la indicatorul pret/valoare contabila. La un capital propriu de 539 milioane de lei, o actiune TLV avea inainte de majorarea de capital o valoare contabila de 0,22 lei, ceea duce respectivul raport la 6,7. In cazul BCR, valoarea contabila a unei actiuni este de 4,98 lei, iar daca ne raportam la pretul platit de Erste (7,65 euro/actiune), ajungem la un raport pret/valoare contabila de 5,3.

Ce vrem sa spunem? Ca o banca de dimensiuni reduse, care a crescut oprind an de an profitul si dand actiuni gratuite in loc de dividende in bani, este mai scumpa decat nava-amiral a sistemului bancar. Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1100

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri