Citeste si

Pe langa diferenta de curs, dividendul este cealalta forma importanta de castig pe o piata de capital. In ultimii ani s-au putut identifica societati cu o politica de dividend mai stabila decat altele, societati ai caror actionari au votat, in fiecare an, repartizarea unor cote apropiate din profitul net sub forma de dividende. Asadar, actiunile emise de aceste societati au inceput sa fie vanate tocmai prin prisma dividendelor, devenind interesante si pentru fondurile de investitii, deschise sau inchise.

Ultimii doi ani au adus la bursa cresteri importante, majoritatea actiunilor au inregistrat evolutii foarte bune, cu o dinamica ce o depaseste pe cea a profiturilor obtinute. Se pune astfel intrebarea ce atractivitate pot sa mai aiba, in noile conditii, dividendele, cat mai reprezinta dividendul din valoarea de piata a unei actiuni.

Pana acum am primit informatii privind dividendele de la cateva societati, BRD si Turbomecanica de la prima categorie, Aerostar si Bermas de la a doua, Comvex de pe piata Rasdaq si SIF Moldova si SIF Oltenia. Cu exceptia BRD si a celor doua SIF-uri, celelalte societati au o rata a dividendului (dividend/profit net) pe 2005 mai mare decat media ratei dividendului din 2001 si pana acum. Altfel spus, dividendele propuse de ele depasesc asteptarile. La Comvex Constanta se observa un dividend brut mai mare decat profitul, asta deoarece din totalul sumei alocate actionarilor, 5 milioane RON provin din profitul nerepartizat aferent anului 2002.

Alternativa la dividende sunt actiunile gratuite, profitul net poate fi incorporat in rezerve, care ulterior pot fi capitalizate. Pe termen scurt, unui actionar ii aduc aproximativ aceleasi avantaje distribuirea de dividende sau de actiuni gratuite, dividendul este un venit mai sigur, pe cand actiunile primite in mod gratuit aduc venit doar in conditiile in care capitalizarea societatii nu scade dupa majorarea capitalului social.