Circa opt mii de angajati din sectorul siderurgic vor fi disponibilizati pana la sfarsitul anului 2008, pe masura finalizarii programelor de modernizare a combinatelor, a anuntat, joi, la Palatul Victoria, ministrul Economiei, Codrut Seres. El a prezentat o sinteza a strategiei de restructurare a sectorului siderurgic pentru perioada urmatoare, document discutat in sedinta de joi a Guvernului.

Conform datelor prezentate, numarul total de angajati din siderurgie a scazut de la 143.600 persoane, in 1993, la circa 52.000 salariati, in 2004.

Pentru perioada 2004-2008 se prevede o reducere a numarului de personal de pana la 43.500 angajati, pe baza planurilor de restructurare aplicate la nivelul fiecarei societati din domeniu.

In document se mai arata ca volumul ajutorului de stat acordat, in intervalul 1993-2004, companiilor siderurgice s-a ridicat la 49.985 miliarde lei.
Ministrul de resort a amintit ca, pe baza reglementarilor europene, autoritatilor romane le este interzis, incepand cu 1 ianuarie 2005, sa mai acorde astfel de ajutoare unitatilor din sectorul energetic.
Programele de investitii din cadrul combinatelor siderurgice pentru perioada 2004-2008 insumeaza 568 milioane dolari, din care 430 milioane dolari vor fi cheltuite pentru retehnologizarea intreprinderilor, iar 138 milioane dolari vor fi utilizate pentru programe de protectie a mediului.

In strategie se mai prevede o crestere a capacitatilor totale de productie a otelului de pana la 9,1 milioane tone anual, la sfarsitul anului 2008, in conditiile in care media de productie a ultimilor zece ani s-a situat la cinci - 5,5 milioane tone anual.

Cresterea productiei se bazeaza pe estimarile Ministerului Economiei privind modernizarea, retehnologizarea si cresterea capacitatilor in cadrul fiecarei societati siderurgice.

In perioada 2005-2008 vor fi inchise capacitati de laminare de aproape un milion tone, cu un consum mare de utilitati, din care circa 300.000 tone la CS Resita si aproape 500.000 tone la Siderurgica Hunedoara.

Pana in prezent au fost inchise capacitati de laminare uzate fizic si moral de 8,5 milioane tone.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri