Lichiditatea din piata monetara continua sa fie ridicata, in ciuda cresterii creditelor in lei, in special a celor destinate consumului populatiei, ceea ce obliga Banca Nationala sa monitorizeze cu mare atentie evolutia ei, pentru a avea loc evenimente care sa ameninte tinta de inflatie.

Joia trecuta, BNR a atras de la bancile comerciale, la licitatia lunara de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, 1,706 miliarde lei la o dobanda medie de 8,48%. Ieri, la licitatia saptamanala in care sunt atrase depozite cu scadenta la o luna, BNR a sterilizat 3,112 miliarde lei, in crestere fata de primele doua licitatii din iunie, cand bancile au ofertat 1,705 miliarde lei, respectiv 1,706 miliarde lei. Dobanda de politica monetara a fost cea devenita clasica, de 8,5%, nivel care se mentine constant de la inceputul lui februarie.

De altfel, la inceputul lunii, Banca Nationala a decis mentinerea ratei dobanzii de referinta la 8,5%, care crescuse in martie de la 7,5% la 8,47%.

In sustinerea unei lichiditati cat mai reduse care ar trebui sa determine bancile sa ridice nivelul dobanzilor la sumele atrase de la populatie BNR se lupta de una singura. Avem in vedere faptul ca din toamna anului trecut Ministerul de Finante nu a mai organizat nicio licitatie de titluri de stat, ultima fiind una cu scadenta la trei luni, la care dobanda a fost de 5,33%/an. Aceasta face sa nu existe raportari pentru perioade mai lungi de timp.

Pentru scadenta la trei ani ultima referinta este de 6,47%, pentru cea la cinci ani de 7,48%, pentru ca la scadentele mai indepartate raportarile sa se faca la licitatiile care au avut loc acum un an. Astfel, pentru scadenta la 15 ani ultima dobanda a fost de 7,3%, pentru cea la 12 ani de 7,25% iar pentru cea la 10 ani de 7,49%.

Acum, conform declaratiei facute de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, unui cotidian central este de asteptat ca din toamna institutia pe care o conduce sa revina pe piata cu emisiuni de titluri de stat in lei pentru finantarea deficitului de 2% din PIB, urmand ca dupa trei ani sa fie testate din nou si pietele externe. De altfel, bancile comerciale protesteaza" de ceva vreme ca nu au posibilitatea de a-si plasa lichiditatile.

Pana atunci ramane de vazut ce decizie va lua banca centrala in ceea ce priveste nivelul dobanzii de politica monetara, avand in vedere ca lichiditatea din piata continua sa fie foarte ridicata. In opinia unui dealer bancar, BNR nu va schimba dobanda, atata vreme cat majorarea inflatiei este cauzata de cresterea preturilor administrate, iar cu pofta de cumparaturi a romanilor este greu de luptat. Sa nu uitam ca bancile au gasit rapid portite de scapare la masurile administrative ale BNR".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri