Erste estimeaza ca nu va exista o volatilitate crescuta pe pietele financiare interne ca urmare a alegerilor prezidentiale, dar atrage atentia ca prioritatea Guvernului trebuie sa fie bugetului pentru 2015 care sa acopere masurile populiste dinainte de alegeri.

"Pe termen scurt, nu ne asteptam la o volatilitate ridicata pe pietele financiare interne, dar lucrurile se pot modifica in functie de schimbarile politice care ar putea include chiar si o redesenare a majoritatii parlamentare in urmatoarele sase luni, ceea ce ar conduce la alcatuirea unui guvern de o alta culoare politica", se arata in raportul grupului Erste, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank, considera ca Guvernul socialist va trebui sa lucreze cu un presedinte ce face parte dintr-un alt partid, fiind putin probabil ca Victor Ponta sa isi piarda functia de premier. “Se pare ca socialistii vor trebui sa guverneze din nou cu un presedinte din alt partid, asa cum s-a intamplat si in ultimii doi ani si jumatate. Riscul acestui scenariu este ca protestele de strada sa se amplifice pana la punctul in care Guvernul decide sa cedeze la presiune, insa aceasta varianta pare putin probabila in momenul de fata”, se mentioneaza intr-un raport semnat de analistul ING.

Klaus Iohannis, candidatul la prezidentiale din partea Aliantei Crestin-Liberala, a obtinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegatorii care s-au prezentat la urne, conform rezultatelor partiale anuntate, luni, de BEC, dupa centralizarea a 99,07% din procesele verbale. Prioritatea guvernului Romaniei este sa intocmeasca schita bugetului pentru 2015, care ar trebui sa indice modul in care vor fi acoperite masurile populiste luate inainte de alegeri, se arata intr-un raport al grupului Erste.

Analistii de la Erste considera ca exista riscuri in crestere care ar putea impiedica avansul PIB cu 1,8% la nivelul anului, dupa cum au estimat anterior. Produsul Intern Brut al Romaniei a avansat cu 1,9% in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior si cu 3,2% fata de trimestrul al treilea din 2013. Rezultatele economiei romanesti au depasit estimarile analistilor de la Erste, care au anticipat un avans de 1% al PIB-ul fata de nivelul din perioada iulie-septembrie 2013.

In opinia analistilor de la Erste, consumul si exporturile au avut o contributie importanta la aceste rezultate, in timp ce investitiile au inregistrat un declin mai mic fata de perioada anterioara. Inflatia anuala s-a situat la nivelul de 1,4% in luna octombrie, ratand tinta Bancii Nationale a Romaniei. Grupul austriac estimeaza o rata a inflatie de 2,1% pentru 2015, existand insa posibilitatea ca aceasta sa incetineasca la 1,8% in conditiile in care pretul barilului de petrol va scadea dub 80 de dolari pentru mai multe trimestre.

BNR are o tinta pentru inflatia anuala de 2,5% plus/minus un punct procentual. Relaxarea monetara ar putea continua si anul viitor, prin reducerea rezervelor minime obligatorii si a dobanzii cheie, pe fondul scaderii pretului la petrol si a unui curs stabil RON/EURO, noteaza economistii grupului austriac.

La inceputul lunii noiembrie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75 la 2,5 puncte, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri