Totodata, BNR va continua gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, potrivit unui comunicat al bancii centrale. Decizia BNR era asteptata de analisti, in conditiile unei inflatii negative si a turbulentelor de pe plan extern, scrie Mediafax.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat la jumãtatea lunii iunie ca BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara, in conditiile unei rate negative a inflatiei si a unei cresteri economice de circa 4% in acest an.

La sedinta de politica monetara de la inceputul lunii iulie, dobanda-cheie si ratele RMO au stagnat, pe fondul crizei din Grecia si al tensiunilor din regiune. Deciziile de politica monetara au ramas neschimbate si in august, in asteptarea clarificarii situatiei privind pachetul de masuri fiscale care trebuia reanalizat de Parlament la finalul lunii.

Ultima taiere a fost aplicata de BNR in luna mai, cand a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, masura care i-a luat prin surprindere pe analisti. Banca centrala a redus dobanda de politica monetara de patru ori in cursul acestui an si de cinci ori anul trecut.