Profesionistii in Banking este cel mai nou proiect video marca wall-street.ro, in care vom dezbate alaturi de bancheri de top si specialisti in finante cele mai importante trend-uri si evolutii in pietele financiare. Prima editie a fost dedicata Bank of the Year, competitia bancilor si IFN-urilor pe care MasterCard a adus-o in premiera in Romania, cu sustinerea wall-street.ro. Alaturi de Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard Romania, am tras concluziile primei editii si am schitat trend-urile care vor marca anul 2016 in banking.

Trendul platilor contactless va continua

Seful MasterCard Romania subliniaza faptul ca, "fara doar si poate", trend-ul platilor contactless va continua. "Vedem ca prinde amploare - avem niste cresteri fenomenale - si face foarte mult sens si pentru consumatori, dar si pentru comercianti".

"Din multe puncte de vedere, Romania este inaintea altor tari in domeniul IT. Daca te uiti la viteza Internetului, la penetrarea smartphone-urilor, la numarul de start-up-uri care pornesc de aici, la apetitul pe care il au studentii pentru industria IT. Toate aceste lucruri converg catre concluzia ca un consumator roman este mai tehnologizat poate decat altii. Drept pentru care, s-ar putea ca si apetitul pentru niste solutii un pic mai sofisticate din punct de vedere tehnologic, dar mult mai pe intelesul acestui consumator educat, sa faca sens in Romania", a declarat Cosmin Vladimirescu la Profesionistii in Banking.

Plata impozitelor si taxelor cu cardul va deveni realitate

Potrivit managerului MasterCard, gigantul fin-tech care a semnat recent cu Ministerul de Finante acordul de licentiere a Trezoreriei Statului ca acceptator de plati electronice, pana la sfarsitul anului am putea avea live plata cu cardul la Trezorerie, infrastructura urmand sa fie bazata cel mai probabil pe platforma Spatiului Privat Virtual.

"Finalitatea interogarii datoriilor catre stat prin Spatiul Privat Virtual va fi ca dupa ce le vei vedea sa le poti achita. Intrebarea este ce se intampla inainte de implementarea tehnica cu noi. Dansii (Ministerul de Finante - n.r.) vor trebui sa stabileasca modul in care vor opera: daca vor procesa in-house tranzactiile sau daca vor lucra cu un procesator specializat in astfel de plati. Odata ce hotarasc pe care dintre cele doua modele merg si, in eventualitatea in care prefera sa lucreze cu un procesator, isi aleg procesatorul, dupa asta implementarea propriu-zisa cu noi dureaza 3 luni", precizeaza Vladimirescu.

MasterCard este pentru moment singura companie de carduri care a obtinut licenta din partea Trezoreriei, ceea ce inseamna ca un contribuabil va trebui sa detina un card MasterCard sau Maestro pentru a-si putea plati taxele si impozitele online.

Legea cash-back intra in linie dreapta

Recent, in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor a fost rediscutata legea cash-back, o lege care ar permite ca, dupa ce un client face o cumparatura la un comerciant, sa ii poata solicita si o retragere de numerar. "Judecand din prisma acceptarii si a retelei de bancomate din zona urbana, legea cash-back nu face foarte mult sens aici. Desi este un serviciu vechi care a fost implementat in 2007-2008 in Romania, nu a functionat pana acum, pentru ca, evident, comerciantii mari aveau si ei cate un bancomat-doua la poarta magazinului. Oportunitatea fantastica este in zona rurala, pentru ca aici nu avem nici carduri si nici terminale, nefiind un business case pentru banci sa instaleze bancomate", spune Vladimirescu.

Daca vrem sa schimbam ceva acolo (mediul rural - n.r.), care aduce si un plus de fiscalizare, aduce si un plus de transparenta si beneficii pentru consumator, trebuie sa incepem de la comercianti.

El a explicat ca un bancomat e scump, iar bancile nu isi doresc sau nu isi permit sa instaleze acum cateva mii de bancomate ca sa acopere uriasa zona geografica in care traieste populatia rurala din Romania.

"In schimb face sens ca, pornind de la obligativitatea de a accepta cardul pentru comerciantii cu o anumita cifra de afaceri anuala, sa activeze terminalele (POS-uri - n.r.) si pentru functia de retragere de numerar. Dupa ce au infrastructura de acceptare instalata la comerciantii din zona rurala, bancile pot foarte usor sa emita si carduri catre cei care traiesc acolo, pentru ca acestia vor avea unde sa le foloseasca".

Daca cineva mi-ar propune acum sa imi dea un card pe care sa imi virez salariul, dar eu as trai in zona rurala si nu as avea ce sa fac cu el, as refuza.

Competitia Bank of the Year, la prima editie

MasterCard si wall-street.ro au organizat in premiera in Romania evenimentul Bank of the Year, un concurs in care bancile si IFN-urile din piata locala au fost premiate pentru realizarile deosebite din cursul anului 2015, intr-un demers indraznet de a sustine excelenta in banking-ul romanesc. La prima editie Bank of the Year sau inscris 22 de banci si IFN-uri, acestea din urma avand o categorie speciala la care au concurat.

"Mi se pare absolut firesc ca IFN-urile sa stea la aceeasi masa cu bancile si performanta lor sa fie recunoscuta".

"Romania merita Bank of the Year, pentru ca se intampla multe lucruri frumoase, inedite, unele dintre ele chiar in premiera mondiala. Peisajul se schimba extrem de rapid in bine si cu totii trebuie sa remarcam eforturile pe care le fac Guvernul, bancile, consumatorii, ANPC-ul si ONG-urile care se ocupa de protectia consumatorului pentru a fiscaliza economia si pentru a transparentiza procesele din spatele lor", concluzioneaza Vladimirescu.

Afla lista completa a castigatorilor la Bank of the Year pe wall-street.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri