"Deocamdata, nu avem motive sa reducem nivelul rezervelor minime. Cu toate acestea, va garantez ca inflatia se va apropia de 5% pana la 1 ianuarie 2007. Daca se va intampla acest lucru, vom reduce si nivelul rezervelor minime, atunci cand inflatia va fi de 5%", a declarat Mugur Isarescu, in timpul unei vizite efectuate la Iasi, conform Rompres.

Guvernatorul BNR a estimat ca inflatia va ajunge la 3,8% pana la sfarsitul anului, desi acest lucru inseamna eforturi enorme. "Va fi de zece ori mai greu in comparatie cu atunci cand am reusit sa reducem inflatia de la 8 la 5,8%, cat este in prezent. Odata ce am ajuns la cota de 3,8% la sfarsitul anului 2008, va trebui sa o tinem la acest nivel", a spus Mugur Isarescu.

De asemenea, Guvernatorul BNR le-a reprosat oamenilor de afaceri ieseni, lipsa de proiecte viabile care sã atraga finantare din surse bancare. "Bancile nu sunt impresionate de faptul ca o afacere este garantatã cu un teren sau o casa, ci de afacerea in sine. Bancile fac comert cu bani, nu cu terenuri, viabilitatea proiectului conteaza. Bancile miros profitul" , a spus guvernatorul bancii centrale, aflat la Iasi.

Mugur Isarescu a accentuat, vorbind despre lipsa de proiecte din agricultura, ca "exista un potential agricol enorm care nu este indeajuns exploatat". Guvernatorul BNR a atras atentia si reprezentantilor bancari din zona: "Bancile au blocaje in lichiditati, dati drumul la acestea", a fost sfatul lui Mugur Isarescu.