Iata ce ne spunea comunicatul ASSAI: "Asiguratorul RCA este obligat sa se deplaseze in locatia precizata de catre pagubitul RCA pentru efectuarea constatarii daunei, indiferent de dimensiunea avariei autovehiculului (inclusiv pentru avarii minore, nu doar pentru autovehiculele avariate major, care sunt nedeplasabile). Asiguratorul este obligat sa efectueze constatarea daunei in locul indicat de catre pagubit, in termen de 5 zile lucratoare de la notificarea primita de catre pagubitul RCA" si imediat ASSAI subliniaza ca "in situatia producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligatia asiguratorului de a constata daunele produse nu este conditionata de existenta unei relatii contractuale intre asigurator si unitatea service in care persoana pagubita alege sa repare vehiculul", citand o precizare venita din partea ASF, 9 Februarie 2017, dar care este de fapt trunchiata.

Textul integral dat de ASF este de fapt urmatorul: "In situatia producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligatia asiguratorului de a constata daunele produse nu este conditionata de existenta unei relatii contractuale intre asigurator si unitatea service in care persoana pagubita alege sa repare vehiculul. Important de retinut este faptul ca obligatia persoanei pagubite este de a permite accesul la vehiculul avariat si nu la locatia unde se afla vehiculul respectiv. Totodata, asiguratorul RCA are obligatia de a efectua constatarea prejudiciilor in termen de 5 zile lucratoare de la data notificarii primite de la persoana prejudiciata. Procesul de constatare trebuie sa respecte cadrul legal cu privire la protectia muncii iar in cazul in care bunul avariat nu este localizat intr-un spatiu ce permite efectuarea in conditii de siguranta, persoana prejudiciata va trebui sa asigure conditiile necesare procesului de constatare".

Ultima propozitie este esentiala si suficienta astfel incat sa anuleze comunicarea data de ASSAI si sa evidntieze ca o eventuala constatare treuie realizata in cadrul unui centru de constatare a daunelor, unde "procesul trebuie sa respecte cadrul legal cu privire la protectia muncii", ori daca "bunul avariat nu este localizat intr-un spatiu ce permite efectuarea in conditii de siguranta, persoana prejudiciata va trebui sa asigure conditiile necesare derularii procesului de constatare". Putin probabil ca aceste lucruri sa poate fi indeplinite intr-o parcare din fata blocului.

Asa cum scria specialistul Constantin Nastase pe blogul sau: "Iti aprinzi un trabuc si deschizi o sticla de whisky. Formezi numarul, suna. Alo, sunt eu Picasso. Hai ma, c-am glumit! Gicule sau cum te-o chema, azi m-a lovit unul in trafic, cu carnetul luat la Pitesti. Trimite-mi te rog un Gigel sa faca constatarea, stau in Giurgiului, pe stanga, cum treci de Mall. Hai te pup, ma, poate ne si cunoastem intr-o zi! Dom'le asta e adevarata fericire. O tigara la cafeaua de dupa coniac si orice accident de masina devine un eveniment chiar placut. Ai bubulina lovita? Suni la firma de asigurari si vine mintenas daunasul, unde vrei tu sa-l chemi. De unde stii asta? Din presa, ca ziarele nu minte niciodata".

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock