Preferinta romanilor pentru depozitele in lei scade in favoarea celor in valuta. Pentru prima data in ultimii doi ani, depozietele in valuta ale populatiei cresc, in ritm anual, mai repede decat cele in lei. Care este explicatia, in conditiile in care ROBOR creste, ceea ce ar trebui sa se intample in curand si cu dobanzile la economiile in lei? Ne indepartam, din nou, de moneda nationala in favoarea celor straine?

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in luna septembrie, depozitele in valuta ale populatiei au crescut cu 11,3% fata de septembrie 2016, iar cele in lei au avansat cu 10,8% in aceeasi perioada.

Citeste in varianta integrala din Wall-Street PRO de ce moneda nationala nu mai este atractiva si care sunt asteptarile privind evolutia leului in perioada urmatoare.

De altfel, in ultimele luni se remarca o temperare a vitezei de crestere a sumelor economisite de populatie in banci in moneda nationala, de la ritmuri anuale de 12% - 13% sub 11%, in timp ce economisirea in valuta a accelerat de la luna la luna, in special din vara pana in prezent.

Deprecierea leului si inflatia, motive de a fugi de leu

Analistul economic Aurelian Dochia este de parere ca aceasta situatie este generata de temerea romanilor ca leul se va deprecia, iar economiile lor, chiar daca vor fi bonificate cu dobanzi mai ridicate, vor fi erodate de depreciere.

Citeste si:
A treia zi consecutiva in care leul se intareste fata de euro
A treia zi consecutiva in...

“Este adevarat ca ROBOR creste, si probabil ca dobanzile la lei vor creste in continuare, insa oamenii se uita si la cursul leu/euro. Am vazut ca exista o presiune pe curs de devalorizare a leului si daca ai ideea ca in perspectiva aceasta devalorizare ar putea sa continue, s-ar putea sa fie mai interesant un plasament in euro sau in alta valuta”, a explicat Dochia pentru wall-street.ro.

Potrivit acestuia si inflatia, desi inca nu este prea mare, este ea insasi este un motiv de devalorizare si un motiv de a fugi de leu.

Ce ne face sa credem ca leul se va devaloriza in perioada urmatoare?

“Pe de o parte are influenta acest factor inflationist si pe de alta parte tine de intrarile de capital in Romania, comparativ cu iesirile. In ultima vreme am vazut ca intrari de capital, in afara imprumuturilor mai ales guvernamentale, care sunt in crestere, alte fkuxuri de capital au cam scazut. Mai ales investitiile straine directe care, din pacate, sunt pe o traiectorie descendnta si evident ca asta ajunge sa influenteze cursul”, a adaugat economistul citat.

Pe de alta parte, el a punctat iesirile de capita din Romania, in special pe importuri. Insa si strategia investitorilor pe termen scurt influenteza cursul de schimb. “Exista o piata de tranzactii pur financiare care arata ca exista o anumita atitudine a investitorilor autohtoni si straini care speculeaza mai degraba catre o devalorizare a leului decat catre o intarire. Asadar acestia mizeaza pe devalorizarea leului si cumpara ca sa fie in fata acestei devalorizari”, a punctat Aurelian Dochia.

Citeste si:
Cursul pentru euro a scazut cu un ban
Cursul pentru euro a scazut...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Euro a inchis in scadere