Implementarea cu succes a reformei pensiilor in Romania, prin introducerea pensiilor private obligatorii si facultative, ar putea face ca romanii sa dispuna, la sfarsitul perioadei active, de o pensie de 80-85% din salariul mediu pe economie, potrivit presedintelui APAPR, Tudor Moldovan
"In prezent, pensia de stat reprezinta circa o treime din salariul mediu pe economie. in conditiile in care, dupa finalizarea reformei pensiilor, adica dupa implementarea pilonului II (pensii obligatorii administrate privat) si a pilonului III (pensii private facultative), un angajat roman va contribui, cu 200 de euro pe an, la un fond de pensii private, angajatorul sau contribuind, si el, cu aceeasi suma, pensia totala a unui roman, construita din participarea sa la cei trei piloni ai sistemului, ar putea ajunge sa reprezinte 80-85% din salariul mediu pe economie. Actualul sistem public de pensii, pilonul I, asigura o pensie echivalenta cu 30% din salariul mediu pe economie; estimez ca pilonul III, al pensiilor facultative, va asigura o pensie de 20-25% din salariul mediu pe economie, iar pilonul II, al pensiilor administrate privat, o pensie de circa 30% din salariul mediu", a explicat Moldovan, citat de NewsIn.

"Vom putea vorbi despre o pensie care sa reprezinte 80-85% din salariul mediu pe economie doar daca acest salariu mediu va creste pana la standarde apropiate de cele europene, astfel incat oamenii sa isi poata permite sa contribuie cu sume din ce in ce mai mari la fondurile de pensii private. De exemplu, Polonia, care a implementat cu succes reforma pensiilor, are un salariu mediu pe economie dublu fata de cel din Romania", a precizat, cu aceeasi ocazie, seful diviziei de pensii a Allianz tiriac Asigurari (companie membra a Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania - APAPR), Crinu Andanut.

"Oricum, suntem ultimii in Europa care am inceput sa implelementam reforma pensiilor si trebuie ca toata lumea sa constientizete faptul ca nu exista solutii alternative la acest sistem de pensii cu trei piloni", a mai spus Andanut, potrivit NewsIn.

"Trebuie sa tinem, de asemenea, cont de faptul ca, datorita nivelului redus al veniturilor populatiei, in primii cinci-sapte ani, participarea la fondurile de pensii private facultative (pilonul III) va fi redusa, in raport cu populatia Romaniei. Nu cred ca, in primul de functionare al sistemului, numarul de participanti la fondurile de pensii private facultative va fi mai mare de 150.000", a spus vicepresedintele Raiffeisen Asset Management, Felicia Popovici.

Presedintele APAPR, Tudor Moldovan, s-a aratat surprins de ultimele afirmatii ale reprezentantilor confederatiei sindicale Cartel Alfa, care au sustinut ca proiectul de lege privind implementarea pensiilor obligatorii administrate privat (pilonul II) prevede comisioane de administrare prea mari pentru administratorii de fonduri de pensii private. "Polonia nu a avut comisioane impuse prin lege, iar reforma pensiilor in aceasta tara a fost un succes. Ca pe orice piata libera, competitia face ca tarifele si comisioanele sa scada, in folosul consumatorilor", a spus Tudor Moldovan.

"Sistemul public de pensii este mai putin transparent decat cel privat. in sistemul public, nimeni nu stie cum se folosesc banii din contributii, in vreme ce, in sistemul privat, prospectul schemei de pensii ofera consumatorului toate detaliile referitoare la ce se intampla cu banii lui, unde sunt depusi si cum sunt investiti", a adaugat Moldovan.

Vicepresedintele APAPR, Bram Boon, s-a aratat surprins de faptul ca legislatia necesara reformei pensiilor nu s-a fnalizat pana acum. "S-au pierdut multi bani si mult timp. Consider ca este nevoie de pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat, pentru ca oamenii, in Romania, nu au inca cultura economisirii si asteapta, in continuare, sa fie sustinuti de stat sau de rudele lor la batranete. Pilonul II de pensii ii va obliga sa economiseasca", a spus Bram Boon.

"Vazand cum arata legislatia pentru pilonii III si II de pensii, ma intreb uneori daca se doreste cu adevarat o reforma a pensiilor in Romania. in opinia mea, pilonul III, al pensiilor private facultative, este un copil handicapat, iar pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat, un copil nascut aproape mort", a conchis reprezentantul AIG Life, Mihai Cosma.

Potrivit ultimelor estimari de piata, efectuate de specialistii companiei de asigurari Interamerican, activele fondurilor de pensii private obligatorii si facultative ar putea atinge, dupa 10 ani de functionare, valoarea totala de 45,5 miliarde lei. Interamerican sustine ca, la o varsta de pensionare de 60 de ani, cu o contributie anuala medie de 200 de euro incepand cu varsta de 30 de ani si tinand seama de ajustarile impuse de inflatie, se va putea obtine o pensie lunara de 104 lei, la pilonul III, al pensii private facultative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri