Curs valutar BNR astazi, 28 septembrie: euro scade, dar dolarul trece de 4 lei

Leul s-a apreciat usor, vineri, 28 septembrie, in fata monedei unice europene, insa s-a depreciat semnificativ in raport cu moneda americana. Dolarul a crescut in raport cu euro pe pietele internationale, datorita deciziei Fed de a majora dobanda cheie.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri, 28 septembrie, un curs de 4,6637 lei/euro, in scadere cu 0,1 bani (0,02%) fata de sedinta anterioara cand a fost cotat la 4,6647 lei/euro.

Situatia nu a fost aceeasi pentru euro in ceea ce priveste monedele din regiune, acesta s-a apreciat cu 0,18% fata de zlotul polonez si 0,3% fata de forintul unguresc.

Curs BNR pentru dolar: moneda americana creste fata de leu si euro

Dolarul american a castigat, vineri, inca 3,7 bani (0,93%) in fata monedei romanesti, dupa cei 2,28 bani castigati joi, dupa anuntul Rezervei Federale Americane (Fed) de majorare a dobanzii de referinta. Astfel, cursul calculat de BNR s-a situat la 4,0210 lei/dolar, de la 3,9840 lei/dolar in ziua anterioara.

Si francul elvetian a continuat sa urce in raport cu leul romanesc, pana la un curs de 4,1248 lei/franc, de la 4,11 lei/franc in sedinta anterioara.

Citeste si:
Cat estimeaza specialistii ca va ajunge cursul euro/leu si inflatia
Cat estimeaza specialistii ca...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Cum va evolua leul fata de dolar in perioada urmatoare?

In perioada urmatoare, este de asteptat ca dolarul sa continue sa creasca fata de euro si, implicit, in raport cu leul romanesc, avand in vedere ca banca centrala americana va continua sa majoreze dobanda de referinta si in acest an si anul viitor.

In sedinta de miercuri, Fed a majorat dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an.

Banca centrala americana a ajuns, astfel la a treia majorare a dobanzii cheie din acest an si a opta din decembrie 2015, cand Fed a intrerupt politica de relaxare monetara adoptata ca raspuns la criza financiara.

Cresterea de miercuri, cu 0,25 puncte procentuale, a fost in linie cu asteptarile analistilor, iar o noua majorare a dobanzii de referinta pe piata americana este asteptata in luna decembrie.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...

Totodata, pentru 2019, Fed previzioneaza o noua majorare in trei etape a dobanzii de referinta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri