BT a revizuit in urcare estimarea de crestere a creditarii in acest an! Pe ce se bazeaza?

Sistemul bancar din Romania va inregistra o performanta financiara record in 2018, insa anii urmatori vin cu numeroase provocari. Creditarea va incetini din 2019, unul dintre motive fiind legat si de decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a limita gradul de indatorare pentru persoanelor fizice.

Creditul privat va creste in acest an cu 6,3%, insa va decelera la 3,6% in 2019, respectiv la 2,6% in 2020, noteaza economistii Bancii Transilvania intr-o analiza proprie. Acestia au revizuit, astfel, datele fata de raportul anterior, in care prognozau o crestere a creditarii de 5,9% in 2018, 3,3% in 2019, respectiv 2,9% in 2020.

“Cu alte cuvinte, ne asteptam la accelerarea pietei creditului in 2018, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare. Pe de alta parte, previzionam un proces de decelerare in 2019 si 2020, in contextul maturitatii ciclului economic european si a rebalansarii politicii economice interne (cu impact asupra cererii de credite)”, se arata in analiza citata.

Imbunatatirea prognozei pentru acest an ar putea avea legatura si cu faptul ca restrictiile impuse de BNR la creditarea populatiei intra in vigoare abia la inceputul anului viitor.

In plus, in acest an, bancile beneficiaza in continuare de marje de dobanda ridicate (intre cele incasate la credite si cele platite la depozite) si de declinului ratei creditelor neperformante.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Ce riscuri vad economistii pe termen scurt?

“Cu toate acestea, atragem atentia cu privire la acumularea de provocari pe termen scurt si mediu, inclusiv finalul ciclului economic si perspectiva inflexiunii ratei creditelor neperformante (revenirea acestora pe crestere -n.r.). In acest context subliniem faptul ca BNR a decis modificarea normelor de creditare de la 1 ianuarie 2019, inclusiv prin implementarea unor praguri maxime pentru gradul de indatorare (40% pentru creditele in RON si 20% pentru cele in valuta)”, se subliniaza in documentul BT.

Astfel, economistii bancii considera ca performanta sectorului bancar va fi dependenta, in trimestrele urmatoare, de o serie de factori cum ar fi: continuarea procesului de consolidare (date fiind excesul de oferta si cresterea costurilor), incorporarea Revolutiei Digitale (intensificarea cooperarii in cadrul trinitatii Big Tech, FinTech si BankTech) si dezvoltarea pietei de capital.

“Printre riscurile si provocarile pentru evolutia sectorului bancar in trimestrele urmatoare mentionam: finalul ciclului economic post-criza; dependenta ridicata de marjele nete de dobanda; majorarea ratelor de dobanda la titlurile de stat; atentia redusa acordata serviciilor bancare de investitii; acumularea de riscuri pe piata imobiliara; evolutia perceptiei de risc pe pietele financiare globale; mix-ul de politici economice si deteriorarea echilibrului macroeconomic in Romania; contextul regional; Transformarea Digitala; nivelul redus de dezvoltare din piata de capital”, se precizeaza in analiza BT.

In primele 6 luni ale acestui an, sectorul bancar a inregistrat un profit net agregat de 3,6 miliarde de lei (0,8 miliarde de euro) (anualizat), in urcare cu 33,4% an/an. Acest profit a fost obtinut, potrivit economistilor BT, pe fondul climatului pozitiv din sfera cererii interne (cu impact asupra cererii de credite), nivelului ridicat al marjelor nete de dobanda si declinului ratei creditelor neperformante.

Citeste si:
Soluția lansată de BT pentru medicii care vor să ofere consultații...
Soluția lansată de Banca...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri