Economia Romaniei este vazuta tot mai rau de institutiile financiare internationale. Banca Mondiala a redus cu cate un punct procentual estimarea de crestere a tarii noastre pentru anii 2018, 2019 si 2020 in doar jumatate de an. Care sunt cauzele?

In iunie 2018, institutia se astepta ca PIB-ul Romaniei sa creasca cu 5,1% in 2018, cu 4,5% in 2019 si cu 4,1% in 2020. In raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat miercuri, Banca Mondiala prognozeaza o crestere de doar 4,1% pentru economia Romaniei anul trecut, de 3,5% pentru acest an si de 3,1% anul viitor.

Nici pentru 2021 nu se intrezareste o revenire a economiei. BM estimeaza ca economia romaneasca va urca cu doar 2,8% peste trei ani.

Doar in cazul Ucrainei si Turciei prognozele au vost revizuite mai sever, in regiune, pentru 2019, cu 1,1% respectiv 2,4%.

Cauzele care au dus la incetinirea economiei in Romania sunt slabirea exporturilor si lipsa fortei de munca, aceleasi care au afectat activitatea economica si in Bulgaria si Croatia. Prin copmaratie, insa, Polonia, care s-a confruntat si ea cu lipsa fortei de munca, a accelerat usor datorita nivelului solid al consumului si al investitiilor. Pentru aceasta, BM a majorat estimarea de crestere cu 0,8 puncte procentuale in 2018 (la 5%) si cu 0,3 puncte pentru 2019 (la 4%).

Romania, exemplu negativ in regiune

Si, daca in an ii trecuti, tara noastra a ridicat media regiunii, in actualul Raport este data ca exemplu negativ. In Europa si Asia Centrala (ECA), regiune care include si Romania, economia a incetinit la 3,1% in 2018, de la 4% in 2017, potrivit estimarilor BM, reflectand reducerea activitatii economice din Turcia in semestrul doi al anului trecut.

Excluzand Turcia, cresterea regionala ramane neschimbata, la 2,9% in 2018, deoarece incetinirea activitatii economice in tari ca Bulgaria si Romania a fost compensata de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de pretul mai ridicat al titeiului, se mentioneaza in raportul citat.

De asemenea, tara noastra face nota discordanta in regiune si cand vine vorba de inflatie. Si tarile vecine s-au confruntat cu cresterea preturilor, cauzata de lipsa fortei de munca si de majorarea pretului energie, insa politica monetara a ramas stabila. “O exceptie este Romania, unde cererea interna robusta a dus la depasirea limitei superioare a intervalului tintei de inflatie, determinand inasprirea politicii monetare”, se mai arata in raport.

Din aceasta cauza, desi in majoritatea tarilor din regiune politica monetara a ramas stabila sau s-a relaxat (noua tari au redus dobanda cheie in 2018), Romania face parte din cele trei tari care au majorat dobanda (alaturi de Ucraina si Turcia).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri