Cursul de schimb leu/euro a crescut, marti, dupa doua sedinte de scadere. Si dolarul creste fata de moneda nationala, insa nesemnificativ. Evolutia confirma faptul ca aprecierea a fost doar temporara.
Pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat marti, 19 martie, un curs de 4,7564 lei/euro, in urcare cu 0,39 bani (0,08%) de la 4,7525 lei/euro cat a fost in urma cu o zi.

Moneda nationala a inceput saptamana in crestere, pe fondul anuntului agentiei de evaluare financiara Standard &Poor’s cu privire la mentinerea perspectivei stabile a ratingului Romaniei. Ulterior, insa, leul a revenit pe scadere dupa ce BNR a anuntat datele cu privire la deficitul de cont curent, care a urcat de peste 16 ori in ianuarie 2019 fata de ianuarie 2018 (de la 7 milioane de euro la 114 milioane de euro). Deficitul de cont curent (diferenta dintre valuta care intra in tara si cea care iese) este principalul indicator care influeteaza cursul de schimb (cu cat este mai mare, cu atat presiunea de depreciere este mai mare).

Curs BNR pentru dolar: leul se depreciaza usor

Leul s-a depreciat, marti, si fata de dolarul american, insa nesemnificativ. BNR a calculat, pentru moneda americana, un curs de 4,1881 lei/dolar, cu 0,09 bani (0,2%) peste cotatia din sedinta precedenta, cant und olar valora 4,1872 lei/dolar.

Dolarul nu este cotat direct pe piata de la Bucuresti, ci prin raportare la moneda unica europeana, asa ca evolutia fata de leu nu are nicio legatura cu economia interna. In aceste conditii, stagnarea de marti este determinata de o evolutie similara a raportului euro/dolar pe plan international, respectiv oscilatii usoare in jurul valorii de 1,135 dolari/euro.

Pentru francul elvetian, cotat de BNR dupa aceeasi formula, s-a stabilit un curs de 4,1890 lei/franc, in usoara crestere fata de sedinta de luni, cand moneda elvetiana a fost cotata la 4,1854 lei/franc. Cotatia monedei elvetiene este urmarita de persoanele care au in derulare credite contractate in aceasta moneda.

Cursul euro in regiune - zlotul si forintul cresc in fata euro

In tarile vecine, monedele nationale au evoluat la fel ca si in ziua precedenta, respectiv in scadere, in cazul coroanei ceha, si in in urcare pentru forintul unguresc si zlotul polonez. La jumatatea sedintei de tranzactionare de martie, coroana ceha era in scadere cu 0,02%, iar ce zlotul polonez si forintul unguresc urcau cu 0,04%, respectiv 0,15%.

Leul revine asadar pe scasere si confirma faptul ca aprecierea temporara s-a bazat doar pe factori conjuncturali, nu se pe fundamente economice stabile. Datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei confirma traiectoria crescatoare a deficitului de cont curent, care pune presiune pe deprecierea monedei national. In prima luna a anului, deficitul de cont curent s-a situat la 114 milioane de euro, in crestere accelerata de la 7 milioane de euro in aceeasi luna a anului trecut. Deficitul de cont curent este alimentat in special de balanta bunurilor (importuri mult mai mari decat exprturi).

Institutul National de Statistica a publicat saptamana trecuta datele cu privire la inflatia pe februarie si pe cele referitoare la deficitul comercial. Ambele vesti sunt nefavirabile monedei nationale, avand in vedere ca inflatia accelereaza din nou spre 4%, iar deficutul comercial a crescut cu peste 60% din prima luna a anului, pe fondul unei evolutii dezamagitoare a exporturilor.

In aceste conditii, se confirma estimarile analistilor, care avertizeaza de mai multa vreme ca leul se va deprecia constant in fata euro, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si fara perspectiva de corectare in perioada urmatoare (deficitul bugetar si deficitul de cont curent).

Peste un an, analistii financiari participanti la sondajul lunar derulat de CFA Romania vad cursul euro/leu la aproape 4,9 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri