Deficitul comercial a atins,dupa primele unsprezece luni ale anului 2006, un nou maxim istoric, de 10 miliarde euro (preturi FOB/FOB), cu 48,5% mai mare decat in perioada similara a anului 2005. in intervalul noiembrie 2005-noiembrie 2006, deficitul comercial a crescut cu 49,6% fata de anul anterior si a ajuns la 11,322 miliarde euro.

Cifrele anuntate, marti, de Statistica (INS), indica o "problema de competitivitate", mai ales daca tinem cont ca "ritmul de crestere a exporturilor pe ultimele 12 luni si-a continuat incetinirea la 15,6%, in timp ce exporturile din ultimul an arata o majorare solida, de 24,3%, desi ritmul lor de crestere a ramas relativ constant in ultimele luni", a mentionat Dascalu, potrivitNewsIn.

Luna noiembrie a anului tocmai incheiat a adus un nou record al deficitului comercial, de 1,525 miliarde euro, insa a unsprezecea luna a anului este in mod constant luna anului cu cel mai mare deficit, din cauza efectului sezonier al "importului de energie de dinaintea iernii si de marfuri pentru cumparaturile de Sarbatori", a amintit analistul ING Bank Romania.

Totusi, in ciuda deteriorarii continue a balantei comerciale a Romaniei, exista unele motive de optimism. Prima consta in mentinerea, pe primele unsprezece luni ale anului, al unui ritm robust de crestere a exporturilor, de 16,7%, iar "structura acestora arata ca cea mai rapida crestere a fost inregistrata de produsele de nivel tehnologic mediu si inalt, precum materialele de transport, masinile si dispozitivele mecanice", a precizat Dascalu.

Al doilea motiv de optimism este dat de ponderea mare in importuri (24,1%) a masinilor si dispozitivelor mecanice si electrice. "Este de mentionat efectul pozitiv a ponderii mai mari a bunurilor tehnologice in cadrul importurilor, pentru ca acestea pot contribui la investitii de capital si pune bazele unei cresteri viitoare a competitivitatii", a subliniat analistul ING Bank Romania.

Cresterea deficitului comercial a dus la o adancire a deficitului de cont curent, care a ajuns la 7,7 miliarde de euro in primele zece luni ale anului 2006, potrivit datelor bancii centrale.