Ocean Credit pregătește un nou produs vedetă, după ce a scurtat timpul de acordare a creditelor online la 8 minute

Ocean Credit, primul IFN din România care a utilizat tehnologia de transfer de bani card2card în procesul de împrumut, anunță lansarea platformei de core banking OC 3.0, care îi permite să acorde împrumuturi în doar 8 minute, de la completarea aplicației și până la virarea banilor pe card. Ce mai pregătește IFN-ul în următoarele luni?

Potrivit unui comunicat transmis de Ocean Credit, noul Core Banking se bazează pe trei tehnologii: 1) Analiza riscului folosind algoritmi de Machine Learning; 2) Transferul instant de bani de pe un card pe altul; 3) analiza scorului de credit FICO.

Investiția în acest sistem a fost estimată la aproximativ 4 milioane de lei, iar dezvoltarea a durat 18 de luni.

Mai mult, Ocean Credit are obiectivul ca până la sfârșitul anului să reducă de două ori timpul necesar obținerii creditului, de la 8 minute la 3-4 minute.

Citeste si:
Ocean Credit a investit 4 mil. lei pentru a reduce timpul de...
Ocean Credit a investit 4...

În prezent, utilizatorii au nevoie de doar 1-2 minute pentru a obține o ofertă în baza scorului FICO și a datelor de la ANAF și 5-6 minute pentru a completa o cerere de credit compusă din 4 elemente: profilul de Facebook, datele CI, cardul de salariu și contractul pe care îl semnează electronic. Primesc apoi banii pe card, la orice oră și în orice zi, în doar câteva secunde.

„Urmărim noile dezvoltări tehnologice internaționale și nu avem rezerve în a le aduce și pe piața din România, dacă asta înseamnă o experiență îmbogățită pentru utilizator. Suntem primul IFN care a implementat în 2017 tehnologiile de transfer instant de credit, IBAN to card și card2card, dezvoltate de Mastercard și Visa. Transferurile tradiționale IBAN to IBAN nu pot fi automatizate și durează de la câteva minute în cazul băncilor care sunt conectate la serviciul de transfer instant al Transfond, până la câteva zile pentru celelalte. Noi am introdus aceste tehnologii împreună cu Libra Bank și Romcard, pentru a putea transfera creditul pe cardul de salariu al utilizatorului în doar câteva secunde”, declară Radu Ciorbă, CEO & Founder Ocean Credit.

Cum funcționează tehnologiile folosite de Ocean Credit pentru acordarea de credite rapide?

Algoritmii de machine learning analizează în timp real istoricul financiar al utilizatorilor, pentru a determina bonitatea acestora, accesând informații din surse externe, precum Biroul de Credit, ANAF și Facebook. Astfel, decizia de acordare a unui credit este complet automatizată, eliminându-se intervenția umană și implicit, eventualele erori în deciziile de risc și întârzieri de procesare.

Pentru a preveni frauda, Ocean Credit a introdus măsuri suplimentare de prevenție. Este prima companie de creditare de pe piața din România care a introdus logarea cu profilul de Facebook, ca măsură antifraudă, pe lângă celelalte măsuri clasice: validarea cardului de salariu, identificarea printr-un selfie cu actul de identitate și validarea numărului de telefon și a CNP-ului cu Biroul de Credit și ANAF.

Citeste si:
Studiu Volt: care este media scorului FICO și cum poți obține...
Studiu Volt: Cât este scorul...

“Inovația vine în mod natural pentru noi, pentru că avem în minte clientul pe parcursul întregului proces de creditare și vrem să-i facem viața mai simplă. Misiunea noastră este să transformăm informațiile financiare complexe într-un dashboard de date simple, care să economisească timpul și banii utilizatorilor pe comisioane și dobânzi atunci când se împrumută”, adaugă Radu Ciorbă.

De altfel, Ocean Credit încurajează un comportament financiar responsabil în rândul utilizatorilor săi, ca aceștia să-și poată rambursa ușor împrumuturile și urmări în paralel evoluția scorului FICO și istoricul de la Biroul de Credit.

“Am observat de-a lungul timpului că transparența este un element apreciat de clienții noștri, prin care construim încredere, de aceea aleg să rămână alături de noi pe termen lung”, continuă Radu Ciorbă.

În 2020, în pofida pandemiei, portofoliul de credite al Ocean Credit s-a majorat cu 60%, iar rata de neperformante a fost de doar 8%, datorită liniei de credit asigurată de TBI Bank și a algoritmilor de machine learning folosiți pentru managementul de risc.

Citeste si:
ING Tech România ajunge la 1.000 de angajați și caută în continuare...
ING Tech România ajunge la...

Astfel, compania își poate profila aplicanții și ajusta politica de preț, reușind să atragă clienți cu o bonitate ridicată, cu un scor FICO mai mare de 550.

Ce lansări pregătește Ocean Credit în acest semestru?

Ocean Credit pregătește lansări majore pentru primul semestru al acestui an, parte din viziunea IFN-ului de a simplifica viața românilor atunci când accesează un împrumut, cea mai importantă fiind linia de credit Delfin.

“Ne-am gândit să creăm un singur produs pentru toate nevoile de creditare, fie este vorba de cheltuieli de reparații, overdraft, carduri de cumpărături sau alte nevoie personale. DELFIN, va fi în România prima Linie de Credit de tip Revolving, care poate fi accesată de pe orice cont bancar”, declară Radu Ciorbă.

Majoritatea investițiilor Ocean Credit s-au concentrat pe dezvoltarea produsului Delfin, care a necesitat la rândul său dezvoltarea unei noi platforme de core banking, OC 3.0. Versiunea Beta a produsului va fi lansată în luna aprilie și va fi testată pe 1.000 de clienți fideli ai companiei.

Platforma OC 3.0. va permite ca produsul Delfin să fie gestionat de către toate cardurile de salariu existente, inclusiv Revolut și Monese, emise cu BIN-uri românești. Operațiunile de creditare și debitare pentru aceste carduri vor avea loc în timp real, datorită tehnologiilor MastercardSend și VisaDirect. Astfel, orice card de tip Debit se va transforma în Credit, iar utilizatorii vor câștiga în urma comisioanelor mai reduse decât în cazul cardurilor de tip Credit.

Ocean Credit plănuiește să folosească piața de capital pentru creșterea portofoliului său de credite de la aprox EUR 2 mln în prezent la EUR 5 mln până la sfârșitul anului.

„Obiectivul nostru este să ne mărim de 3 ori portofoliul de credite în acest an. Am gândit un produs care concurează cu segmentul de piața al cardurilor de cumpărături, liniilor de credit bancare de tip revolving și Overdraft-urilor. Avem o zonă de creștere mult mai largă acum, printr-un produs inovator care va simplifica radical experiența de împrumut, fiind cu un pas înainte față de orice jucător din piață. Urmărim piața de capital din România, ca pe o platformă financiară de creștere și dezvoltare, pe lângă parteneriatele strategice cu TBI, Libra Bank și o bancă din Germania. De asemenea, suntem în proces de integrare cu Iuvo, o platformă de peer-to-peer lending, unde vom lista creditele clienților noștri, începând cu luna aprilie”, a completat Radu Ciorbă.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri