Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune majorarea cotei de contribuţie la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) pentru firmele de asigurări generale, cu 1,5 puncte procentuale faţă de nivelul actual, potrivit unui proiect de normă privind cotele de contribuţie datorate de asigurători FGA

"Pentru anul 2022, cota de contribuţie pentru asigurările generale este 2,5%; cota se aplică asupra volumului de prime brute încasate începând din luna februarie 2022 din activitatea de asigurări directe aferentă asigurărilor generale", se menţionează în document.

Potrivit notei de prezentare a proiectului, "având în vedere obiectivul ASF privind apărarea drepturilor asiguraţilor, conform prevederilor legale de organizare şi funcţionare, precum şi contextul excepţional generat de situaţia City Insurance SA, se propune o intervenţie legislativă asupra prevederilor Normei nr. 17/2015 privind cotele de contribuţie datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraţilor, pentru a asigura în permanenţă resursele necesare pentru efectuarea plăţilor către creditorii de asigurări".

Conform legii, cota procentuală de contribuţie la FGA se stabileşte prin reglementări ale ASF, la propunerea Consiliului de administraţie al FGA, distinct pentru cele două categorii de asigurări (de viaţă şi generale), şi nu poate depăşi 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe.

Astfel, pentru menţinerea unei abordări prudente, pe baza analizelor şi a estimărilor efectuate cu privire la evoluţia pieţei de asigurări din România, precum şi cu privire la valoarea şi evoluţia cererilor de plată adresate FGA, se propune ca numai pentru componenta privind activitatea de asigurări generale, pentru anul 2022, cota de contribuţie la Fond să fie majorată cu 1,5 puncte procentuale faţă de nivelul actual.

"Important de menţionat este faptul că, pentru activitatea de asigurări de viaţă, cota de contribuţie la FGA nu se majorează, rămânând la nivelul de 0,4%. Concomitent, rămân neschimbate cotele de contribuţie la Fondul de rezoluţie pentru asigurători, ale cărui resurse se utilizează conform obiectivelor rezoluţiei, iar plăţile contribuţiilor la acesta sunt în continuare sistate, ca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor", se mai precizează în nota de prezentare a proiectului.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări (asiguraţi, beneficiari, persoane păgubite) de consecinţele insolvenţei unui asigurător, în conformitate cu prevederile Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Fondul protejează creditorii de asigurări prin plata de creanţe de asigurări, rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate, în cazul constatării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a insolvenţei unui asigurător, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative reglementate de Legea nr. 213/2015 şi în limita resurselor financiare disponibile la momentul plăţii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri