Piaţa românească de asigurări încet, încet este de aşteptat să decoleze, în perioada următoare urmând a parcurge un proces de normalizare în sectorul asigurărilor de răspundere civilă şi un proces de dezvoltare în celelalte sectoare, a declarat Sorin Cristinel Mititelu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, conform Agerpres.

"Piaţa românească de asigurări poate fi caracterizată foarte clar ca o piaţă subdezvoltată şi atunci când ne uităm la gradul de cuprindere în asigurare şi atunci când ne uităm la ponderea primelor brute subscrise în total produs intern brut. Aşadar, este de aşteptat ca piaţa românească de asigurări încet, încet, să zicem aşa într-o terminologie nu foarte academică, să decoleze, în sens pozitiv. Ştim prea bine că ne ocupă tot timpul piaţa RCA, dar în realitate sunt multe alte sectoare din zona de asigurări care necesită şi merită atenţie adecvată întrucât sunt oportunităţi mari de business. Aşadar, piaţa de asigurări din România, în perioada următoare, va parcurge un proces de normalizare în sectorul asigurărilor de răspundere civilă şi un proces de dezvoltare în celelalte sectoare", a spus Sorin Cristinel Mititelu, la conferinţa cu tema "Anul Financiar 2024", organizată de FinMedia şi Piaţa Financiară.

El a menţionat că, din perspectiva indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate, în momentul de faţă piaţa asigurărilor stă cel mai bine comparativ cu situaţia acesteia din ultimii 10 ani.

"Avem o bază solidă şi sunt toate premisele pentru a nu mai repeta trecutul şi mă refer la acel trecut pe care cu toţii ni-l dorim, ni l-am dori să nu se fi întâmplat, cu cele patru falimente în serie şi cu valori de despăgubiri foarte mari preluate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Aşadar, ce avem în momentul de faţă în piaţă, avem jucători bine capitalizaţi, avem jucători cu o prezenţă regională în general, jucători cu o expertiză, cu modele de business sănătoase, dar care deocamdată în mare măsură îşi alocă capitalurile investite pe piaţa românească în principal într-o linie de business, mai exact cea a RCA-ului şi a CASCO. Consumă mai bine de 60% din capitalurile de care dispun. Aşadar, obiectivul nostru şi aşteptarea pentru perioada următoare sunt de a normaliza piaţa RCA astfel încât pe de o parte să nu mai avem un consum de capital inutil, să atragem cât mai mulţi jucători în această piaţă, nu neapărat, pentru că impactul este totuşi nu atât de mare precum ar fi nişte aşteptări sau nişte speranţe în privinţa reducerii primelor de asigurare, cât mai ales în eliberarea unei părţi din acest capital pentru a putea fi folosit şi către alte linii de business", a spus Sorin Cristinel Mititelu.

De asemenea, el a declarat că pe lângă obiectivul eliberării de capital este şi acela de a avea în piaţă prime juste pentru tot ecosistemul de asigurare răspundere civilă. Sorin Cristinel Mititelu a afirmat că instituţia are în procedură de aprobare parlamentară un set de amendamente la legea 132 a răspunderii civile auto. La rândul său, Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a vorbit despre necesitatea schimbării legislaţiei RCA.

Sursa foto: Parichatphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri