"Compania de Factoring doreste sa-si consolideze relatia cu bancile comerciale de la care a obtinut finantari pana in prezent, inclusiv cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) de la care a contractat 6,5 milioane euro. Totodata, isi propune sa identifice noi oportunitati de finantare de minimum 15 milioane euro (circa 47 milioane lei) de la alte banci comerciale, pana la sfarsitul anului", a mentionat Valentin Chirca.

El a adaugat ca, in momentul de fata, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) are o pondere de 80% in cadrul Companiei de Factoring. De asemenea, 70% din cresterea de portofoliu este reprezentata de industria materialelor de constructii, industria alimentara si de industria bunurilor de larg consum.

Compania de Factoring a obtinut in primul trimestru o valoare totala a contractelor de 20 de milioane de euro, ca urmare a cresterii numarului de clienti. Directorul general al companiei estimeaza pana la sfarsitul anului un volum de afaceri de peste 100 milioane euro, in conditiile in care piata romaneasca a factoringului va atinge un volum de aproximativ un miliard de euro.

Citeste si:

Factoringul reprezinta o solutie de finantare pentru termenele lungi de plata a facturilor, prin care se creeaza un avantaj competitiv pentru companii, in special pentru IMM-uri. Apare, astfel, posibilitatea cresterii cifrei de afaceri sau, dupa caz, a realizarii de investitii. De asemenea, factoringul dezvolta flexibilitatea firmei de a-si asuma termene de plata variate.

Compania de Factoring IFN SA, membra a Factors Chain International (FCI), una dintre cele mai mari organizatii specializate la nivel mondial, a fost infiintata in 2006 de Intermarket Bank Viena si de Banca Transilvania, cu o cota de participare la capitalul social al companiei de 50% fiecare. Intermarket Bank Viena, unul dintre fondatorii Companiei de Factoring IFN SA, este lider de piata in Europa Centrala si de Est, avand o cota de piata de 31% si subsidiare in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania. In anul 2006, Intermarket Bank Viena a inregistrat o cifra de afaceri totala de 5 miliarde euro.

In prezent, pe piata romaneasca, bancile care mai ofera servicii de factoring sunt BRD-Groupe Société Générale (BRD)Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank (prin ING Commercial Finance), UniCredit, Raiffeisen Bank, ABN Amro Bank, Romexterra.