Accesul companiilor din domeniul cercetarii in chimie si petrochimie la garantiile si finantarile oferite de Eximbank este posibil printr-un protocol de colaborare semnat de Banca de Export - Import a Romaniei cu Institutul National pentru Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM), se mai arata in comunicatul bancii.

Aceste facilitati fac parte dintr-o linie de finantare lansata de EximBank in luna septembrie, prin care exportatorii romani pot accesa fonduri de pina la 1,5 milioane euro, echivalent in lei, pe o perioada de cel mult 5 ani, cu o dobanda subventionata de stat cu 5%, fixa pe toata perioada derularii finantarii.

"Prin schema de finantare cu dobanda subventionata, de exemplu, un operator economic cu activitate in domeniul de cercetare - dezvoltare poate beneficia de o finantare de 1,5 milioane euro, pentru o perioada de pana la cinci ani. Accesarea produselor Eximbank ii poate ajuta sa-si diminueze costurile pentru dobanzi", a declarat presedintele si directorul executiv al Eximbank Romania, Carmen Radu.

In martie 2007 a fost infiintata Platforma Nationala RO-SusChem, echivalentul, in Romania, al Platformei Europene pentru Tehnologii Sustainable Chemistry (SusChem), dezvoltata de UE. RO-SusChem a fost formata pentru a sustine dezvoltarea durabila a industriilor chimice nationale ale statelor membre UE, prin promovarea proiectelor de cercetare in parteneriate public-private, respectand legislatia europeana, se mai arata in acelasi comunicat. ICECHIM administreaza platforma RO-SusChem, indeplinind si functia de secretariat.