Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda cheie la 10,25% pe an, in conformitate cu asteptarile analistilor, si sa lase rezervele minime obligatorii la nivelul actual, de 18% pentru pasivele in lei si de 40% pentru cele in valuta, decizie ce are un rol in sustinerea leului.
Analistii chestionati mizau insa pe reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, dupa ce, la ultima sedinta de politica monetara, banca centrala scazuse nivelul acestora de la 20% la 18%.

BNR a mentionat ca va continua sa gestioneze "adecvat" lichiditatea din sistemul bancar prin "utilizarea activa a operatiunilor de piata monetara".

"Consiliul de Administratie (CA) al BNR reitereaza faptul ca BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice", se arata in comunicatul bancii centrale.

Anuntul BNR nu a influentat pe moment, in nicio directie, evolutia monedei nationale, cursul mentinandu-se la cotatii apropiate de 4,06 lei/euro la 5 minute dupa publicarea deciziei (15:23).

„Decizia Bancii Centrale de ieri arata preocuparea privind evolutia inflatiei, presiunile ramanand ridicate in urmatoarele luni, si a cursului de schimb care este supus unor presiuni de depreciere in acest moment. Totodata, mentinerea unei politici monetare restrictive poate contribui la ajustarea deficitului de cont curent, principala preocupare a analistilor straini si a agentiilor de rating, prin reducerea considerabila a importurilor. Cresterea economica din 2009 a trecut pe un plan secund”, a explicat economistul BCR Eugen Sinca, pentru Wall-Street.

El se asteapta ca la urmatoarele sedinte ale consiliului de administratie sa asistam la reduceri consecutive ale dobanzii, dar si ale rezervelor minime obligatorii pentru lei in scopul cresterii lichiditatii din piata si oferirii unui anumit avantaj creditarii in lei in fata celei in valuta.

BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7% pana la 10,25% pe an de la sfarsitul lui octombrie 2007 pana la finalul lui iulie 2008. In ultimele doua sedinte din 2008, banca centrala a mentinut dobanda cheie, insa pe 30 octombrie a decis coborarea nivelului rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, pana la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008, pentru a ridica nivelul lichiditatii din piata.

Mentinerea dobanzii cheie de catre BNR semnaleaza existenta unor incertitudini, legate inclusiv de evolutia preturilor administrate, dar o prima scadere a dobanzii este posibila in prima jumatate din 2009, in timp ce pastrarea rezervelor minime la 18% are un rol in sustinerea leului, spun analistii.

"Ma astept la o reducere graduala a dobanzii de politica monetara in primul semestru al acestui an si este posibil sa vedem un nivel sub 10% al dobanzii cheie la jumatatea anului. O solutie ar fi fost reducerea de pe acum a dobanzii, cu rol de semnal", a declarat, citat de NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El a adaugat ca, pe de alta parte, mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an semnaleaza existenta unor incertitudini, inclusiv legate de evolutia preturilor administrate, in cazul carora a inceput sa se discute despre noi majorari.

"Investitorii internationali nu ar fi privit cu ochi buni o reducere a dobanzii, dar aceasta este singura sansa pentru continuarea finantarii. Nu cred ca suntem o economie care sa poata functiona normal cu un avans al creditului de o singura cifra", a mai spus Anghel.

Economistul-sef al BCR anticipeaza o noua scadere a rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei cu doua puncte procentuale, pana la 16%, posibil in primele trei luni din 2009.

De asemenea, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca BNR va reduce dobanda cheie la 10% si rezervele minime la pasivele in lei la 16% in prima jumatate a acestui an.

"Cred ca abordarea prudenta a BNR se justifica si prin faptul ca urmatoarea sedinta de politica monetara este aproape, in februarie", a completat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri