Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat astazi ca noul regulament privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea provizioanelor specifice de risc de credit a fost aprobat de Consiliul de administratie al institutiei.

Proiectul de regulament a fost realizat in urma discutiilor pe care BNR le-a avut cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Totusi, bancile nu pot reduce provizioanele in cazul expunerilor reprezentand dobanzi curente sau restante atasate creditelor cu intarzieri de plata mai mari de 90 de zile, potrivit noului regulament.

"Garantiile aferente expunerilor reprezentand dobanzi curente/restante, atasate creditelor/plasamentelor de la alineatul 1 nu se iau in considerare, coeficientul care se aplica sumelor aferente respectivelor garantii avand valoarea zero", conform articolului 14, alineatul 3.

Cadrul de reglementare anterior nu permitea ajustarea nivelului provizioanelor pentru creditele restante de mai mult de 90 de zile.

BNR apreciaza ca noul cadru de reglementare are ca obiectiv apropierea treptata a reglementarilor nationale de standardele internationale de raportare financiara (IFRS) in ceea ce priveste regimul garantiilor aferente creditelor intarziate la plata de mai mult de 90 zile in procesul de constituire a provizioanelor.

Regulamenul modificat intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, potrivit legislatiei in vigoare.