BNR a decis in sedinta de astazi sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% pe an la 9,5%, masura neasteptata, si a decis sa mentina nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta, la 40% si la cele in lei, la 18%.
Majoritatea analistilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) se asteaptau ca BNR sa mentina dobanda cheie si rezervele minime.

In schimb, Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), estima ca BNR va reduce dobanda de politica monetara la 9% pana la finalul acestui an, de la 10% pe an in prezent, in conditiile in care inflatia va ajunge la 5,4% la sfarsitul lui 2009.

In luna februarie a acestui an, banca centrala a decis sa reduca dobanda de la 10,25% la 10% pe an. Rata dobanzii cheie nu a mai fost 9,5% pe an din intervalul 27 martie - 6 mai al anului trecut.

Ca efect al coborarii dobanzii cheie, cele doua dobanzi legate de dobanda de politica monetara - la facilitatea de depozit si la facilitatea de credit - coboara de asemenea. Astfel, dobanda la facilitatea de credit (lombard) scade de la 14% la 13,5% pe an, iar dobanda la facilitatea de depozit coboara la 5,5% pe an, de la 6% pana in prezent.

Cele doua dobanzi sunt fixate intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.

BNR a mai decis "utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".
In sedinta Consiliului de Administratie din 31 martie 2009, BNR a decis ca, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani sa fie 0.

De asemenea, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Banca centrala va trimite un comunicat de presa detaliat in jurul orei 16:30.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si