Bank of Cyprus a cumparat un pachet de 102.862.785 actiuni ale Bancii Transilvania, reprezentand 9,7% din capitalul institutiei de credit, pentru care a platit 58 milioane de euro.
Achizitia pachetului de 10% din Banca Transilvania ofera oportunitati atractive de a investi pentru Bank of Cyprus si de a castiga cota si experienta pe piata bancara din Romania.

Recent, la Bursei de Valori Bucuresti s-au incheiat cinci tranzactii de tip Deal cu 4% din capitalul Bancii Transilvania (TLV) pentru suma de 102,04 milioane lei (24,26 milioane euro). Cele 42,5 milioane actiuni au fost cedate la un pret de 2,4 lei/titlu.

Prin aceasta tranzactie, Banca Transilvania a fost evaluata la aproximativ 600 milioane de euro dupa intrarea grupului Bank of Cyprus in actionariatul institutiei. Horia Cirorcila, presedintele bancii, considera evaluarea "adecvata" in actualul context dificil din economie, dar sustine ca banca are un potential mult mai mare, care depinde de revenirea economiei romanesti.

"In momentul de fata suntem in media sistemului bancar. Valoarea de 600 de milioane de euro este una adecvata in contextul actual dificil de pe pietele bancare si din economie, insa potentialul Bancii Transilvania este mult mai mare. Insa, pentru a se manifesta acest potential mai ridicat, este nevoie ca economia Romaniei sa isi revina", a declarat, pentru Wall-Street, Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.
El a explicat ca nu a primit oferte din partea grupului Bank of Cyprus si ca a aflat de tranzactie abia in dupa-amiaza acestei zile.

Bursa a inchis sedinta de ieri cu aprecieri pe toti indicii, pe fondul tranzactionarii intense a titlurilor Bancii Transilvania. Lichiditatea totala a pietei a depasit 17 milioane de euro, din care aproape jumatate a fost facuta pe piata de obligatiuni. “Daca ne raportam la dimensiunea Bancii Transilvania comparativ cu BRD, atunci pretul este unul bun. In schimb, daca ne raportam la criza din sistemul financiar si la faptul ca banca are capital autohton, putem spune ca pretul este usor ridicat”, a declarat directorul adjunct al Intercapital Invest, Adi Lupsan.

El se asteapta ca Bank of Cyprus sa continue cumpararile in piata. “Este clar ca aceasta a fost strategia lor si nu cred ca au fost negocieri directe. Teoretic, nu vor depasi pragul de 10% pentru ca altfel li se vor suspenda dreptul de vot. Este posibil ca strategia lor a fost sa se apropie de acest nivel pana la sfarsitul anului viitor si apoi sa astepte AGA din primavara. Cele mai multe semnale concrete le vom vedea in prima parte din 2010”, a mai spus Lupsan.

Saptamana trecuta au mai aparut informatii conform carora o banca din Uniunea Europeana va prelua aproximativ 20% din actiunile Bancii Transilvania.

De asemenea, directorul directiei de supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a anuntat recent ca o banca mare din Uniunea Europeana isi va anunta intrarea in Romania pe 20 decembrie, aratand ca deja au fost observate de catre piata anumite actiuni ale acesteia.

Totusi, banca la care facea referire Nicolae Cinteza nu e Bank of Cyprus, institutie care a intrat pe piata din Romania in martie 2007 pe sectorul institutiilor de leasing, iar in iulie 2007 a inceput operatiunile bancare, printr-o afacere cu statut de sucursala a unei banci din alt stat al UE, vizand in primul rand sectorul de corporate banking.

Principalele piete pentru grupul bancar sunt Grecia si Cipru, insa acesta mai este prezent si in Marea Britanie, Australia, Rusia si Ucraina.

In primul semestru, grupul Bank of Cyprus a obtinut un profit net de 148 milioane euro, in scadere cu 39% fata de perioada similara a anului trecut.

Totodata, activele grupului au ajuns la 37,4 miliarde euro la jumatatea acestui an, cu 18% peste nivelul de la finalul lui iunie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri