Moneda nationala se tranzactiona la mijlocul zilei de ieri in jurul nivelului de 4,07 lei/euro, avand o evolutie stabila fata de moneda europeana, in contextul in care pietele regionale au fost linistite, iar scaderea dobanzii cheie nu a avut un impact semnificativ, fiind anticipata de piata.

Cursul a deschis sedinta la 4,07 lei/euro, pentru ca ulterior sa fluctueze intre un minim de 4,06 si un maxim de 4,08 lei/euro. In jurul orei 14, leul se tranzactiona aproape de cursul din deschidere.

"Leul a fost destul de stabil in aceasta sedinta, avand o evolutie corelata cu valutele regionale. In privinta dobanzii cheie, aproape toata piata se astepta sa ajunga la 6,5%, astfel incat si nivelul cursului si nivelul dobanzilor tinea cont de aceasta anticipare", a declarat un dealer din piata monetara, citat de NewsIn.

Banca centrala a afisat un curs de referinta de 4,0704 lei/euro, in usoara urcare, cu 0,05%, fata de cel de vineri, in conditiile in care decizia de politica monetara a BNR, care a coborat dobanda cheie de la 7% la 6,5%, a oprit leul din apreciere.

In ceea ce priveste valutele regionale, zlotul polonez inregistra o usoara tendinta de apreciere, pana la cursul de 3,892 zloti/euro, in timp ce forintul maghiar pierdea teren in fata monedei unice, la un nivel de 265,91 forinti/euro.

Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs de referinta de 3,0204 lei/dolar, in scadere cu peste 2 bani (0,68%) fata de nivelul anterior. In raport cu moneda unica, dolarul american se deprecia cu circa 0,50%, la 1,3478 dolari/euro.

In prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,51% pe an, in scadere fata de cel de vineri, de 3,58%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a coborat la 4,01%, de la nivelul din sedinta precedenta, de 4,08% pe an.

"Dobanzile pe piata interbancara ar putea ajunge la limita inferioara de 2,5%, fata de 3% in prezent, din cauza faptului ca a coborat si dobanda la facilitatea de depozit overnight, dar probabil ca va mai dura cateva zile pana sa atingem 2,5%", a mai spus sursa citata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
4 sfaturi financiare cand calatoresti in strainatate