Astfel, fata de moneda europeana cursul afisat luni de BNR a urcat cu 0,26%, in timp ce fata de moneda americana cursul a crescut cu peste un ban (0,44%), la 3,2983 lei/dolar - fata de nivelul de vineri de 3,2839 lei/dolar.

Astfel, leul era cotat la 4,28 lei/euro in debutul primei sedinte valutare a saptamanii. Ulterior, leul a avut o usoara tendinta de depreciere, dar a revenit la cotatii de 4,27 lei/euro, cursul fluctuand apoi in apropierea acestui nivel.

Pe piata internationala, dolarul s-a apreciat initial fata de moneda europeana, de la 1,2940 la 1,2880 dolari/euro, dupa care s-a depreciat la 1,2990 dolari/euro. Ulterior, cursul a fluctuat in jurul nivelului de 1,2960 dolari/euro.

"Pe parcursul weekend-ului, FMI si UE au suspendat revizuirea programului de finantare al Ungariei, insistand ca guvernul sa adopte masuri dure pentru a corecta deficitul bugetar. Aceasta stire ar putea avea un efect important negativ asupra leului, moneda locala tranzactionandu-se deja la 4,2870 lei/euro", au precizat analistii ING Bank Romania intr-un raport.

Ei au adaugat ca, avand in vedere "perspectiva noastra negativa asupra indicelui pietei imobiliare din SUA, sentimentul investitorilor probabil va ramane negativ", drept pentru care se asteapta "la o zi de depreciere pentru leu", fara sa excluda insa ca "BNR sa continue sa intervina pe piata valutara".

Citeste si:

De altfel, monedele din regiune au deschis sedinta la cotatii foarte ridicate, dupa care au recuperat o parte din terenul pierdut. Astfel, moneda ungureasca, ce era cotata vineri la 282 forinti/euro, a deschis sedinta de luni la cotatii de 288 forinti/euro dupa care s-a depreciat la 290,20 forinti/euro. Ulterior, cursul a fluctuat in jurul nivelului 289 forinti/euro.

La randul sau, moneda poloneza s-a apreciat de la 4,1536 la 4,12 zloti/euro, in conditiile in care vineri era cotata la aproximativ 4,10 zloti/euro.

In acelasi timp, pe piata monetara dobanzile pe termen foarte scurt au continuat sa scada, sub rata dobanzii oferite de BNR la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an - un nivel neobisnuit de coborat, cu mult sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Astfel, in prima parte a zilei, banca nationala a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,19% pe an, fata de 2,24% pe an vineri, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,69% de la 2,74% in sedinta precedenta.