Masurile de austeritate implementate de Guvern in vara acestui an au reprezentat o lovitura fatala pentru unii dintre clientii bancilor. Calitatea portofoliului de credite ipotecare al OTP Bank Romania s-a inrautatit din cauza acestor masuri, explica Laszlo Diosi, seful bancii, adaugand ca este optimist. El considera ca sarbatorile de iarna vor afecta capacitatea de plata a persoanelor cu rate la banci
"Masurile de austeritate au fost o lovitura imensa pentru debitori. Acum vine Craciunul si automat cresc cheltuielile populatiei. Nu sunt optimist pana in martie 2011 in ceea ce priveste evolutia creditelor neperformante", explica Laszlo Diosi, seful OTP Bank Romania. In opinia sa, creditele neperformante vor atinge maximul la sfarsitul primului trimestru de anul viitor.

OTP Bank Romania a constituit provizioane semnficative in trimestrul al treile din acest an, banca inregistrand in aceasta perioada o pierdere de7,6 milioane euro, in conditiile in care calitatea portofoliului de credite ipotecare s-a inrautati din cauza masurilor de austeritate.

Guvernul a decis in vara acestui an reducerea salariilor din sectorul public cu 25% si majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%. In acest timp, rata inflatiei a depasit nivelul de 7%.

"Neperformantele din ipotecare au fost cauzate de masurile de austeritate", afirma Diosi, mentionand ca si in aceste conditii rata creditelor neperformante pe care o inregistreaza OTP Bank Romania este cu 2 puncte procentuale sub media inregistrata la nivelul sistemului bancar.

Ungurii de la OTP Bank au constituit in trimestrul al treilea din 2010 provizioane de aproape 16 milioane euro. "Am inregistrat pierderi din cauza costurilor cu provizioanele in crestere. Costurile neplanificate au fost generate de cativa debitori mari care nu si-au mai achitat datoriile. Insa, rata neperformantelor pe creditele acordate in ultimele luni este aproape zero pe toate segmentele de business. Avem un singur client din sectorul IMM care a intrat in insolventa", a explicat Laszlo Diosi.

Ponderea creditelor cu intarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile din a urcat in septembrie 2010 la 9,6% din portofoliul total al OTP Bank Romania, in timp ce in urma cu un an se afla sub 3%.

Portofoliul de credite al OTP pe zona de corporate se mentine la un nivel similar cu cel din perioada trecuta, iar in ceea ce priveste sectorul IMM seful OTP sustine ca a identificat oportunitati de creditare desi se spunea ca acest segment de business o sa fie afectat cel mai puternic.

Refinantarile de credite - motorul activitatii de retail in 2011


Daca bancile spera ca anul viitor vor acorda credite noi pentru sectorul corporate sau intreprinderilor mici si mijlocii, situatia nu este tocmai buna in ceea ce priveste apetitul populatiei pentru noi imprumuturi. "Pe partea de retail o sa asistam in 2011 la un an al refinantariilor", afirma Adrian Chichita, directorul adjunct de retail al OTP Bank Romania. Banca intentioneaza sa lanseze in urmatoarea perioada noi facilitati de refinantare.

"Asistam foarte clar la un proces amplu de refinantare in sistem. Am lansat in aprilie o campanie la creditele de nevoi personale cu ipoteca in euro si majoritatea creditelor pe care le-am acordat au fost pentru refinantari", afirma Chichita. OTP a acordat peste 1.000 de credite noi in aceasta campanie, valoarea totala a finantarilor fiind de circa 200 milioane de lei.

In acelasi timp, banca a initiat si un program de restructurare a imprumuturilor pentru debitorii care nu isi mai puteau achita ratele. OTP a restructurat circa 2.000 de credite de retail. "Cea mai buna solutie de restructurare pentru clienti a fost, pana acum, sa le reducem nivelul ratei lunare pe care o aveau de platit", spune Diosi.

Planul OTP Bank Romania pentru 2011 prevede o majorare a portofoliului de credite cu 6% si o crestere mai mare la nivelul depozitelor. De asemenea, anul viitor banca urmeaza sa revina pe profit, potrivit estimarilor prezentate de conducerea bancii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri