Anul trecut, ponderea creditului de consum din totalul imprumuturilor acordate populatiei si-a reluat cresterea, ajungand la 74 % in octombrie 2005 in timp ce ponderea asociata creditului imobiliar-ipotecar a scazut (ponderea creditului de consum in creditul acordat populatiei a fost de 74 % in decembrie 2003 si, respectiv, 66 % in decembrie 2004). In perioada ianuarie-octombrie 2005, creditul acordat populatiei a ajuns sa reprezinte 35,4 % din creditul neguvernamental, ponderea acestuia in totalul creditelor crescand in perioada mentionata cu 7 puncte procentuale, comparativ cu 3,7 puncte procentuale in intreg anul 2004.

Masurile luate de banca centrala pentru temperarea ritmului de crestere a creditelor de consum par sa fi dat roade: in octombrie 2005, imprumuturile totale ale populatiei au avansat cu 4,2%, dupa ce in septembrie crescusera cu 6,4% iar in august- cu 7%, in termeni reali (indexat cu inflatia).

Bancherii au declarat pentru „Averea“ ca pentru lunile ianuarie si februarie se estimeaza o incetinire naturala a creditului, ca urmare a cheltuielilor de sarbatori. In acelasi timp, anumite banci vor renunta la unele credite in valuta intrucat banca centrala a luat recent o masura in plus pentru temperarea creditarii cerand majorarea rezervelor minime obligatorii in valuta pe care institutiile de credit le depun la BNR.

Citeste si:

Per total, imprumuturile catre firme si populatie au crescut in perioada ianuarie-octombrie 2005 cu o rata medie lunara de 3,3 %. „Structura in lei si valuta a creditului neguvernamental s-a mentinut relativ constanta (40%, respectiv 60%) pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2005, luna octombrie consemnand o usoara crestere a ponderii creditului in moneda nationala, in urma intrarii in vigoare, in luna septembrie, a normelor BNR privind limitarea gradului de concentrare a expunerilor din credite in valuta“, se arata in studiul bancii centrale.

„Daca la inceputul anului, componenta in lei a creditului acordat populatiei era dominanta, componenta in valuta a recuperat aproape integral decalajul, astfel incat in luna octombrie, cele doua ponderi erau relativ egale. Pe categorii de credite, componenta in lei predomina in cazul creditului de consum (peste 60 %), iar cea in valuta in cazul creditului ipotecar peste 90 %“, spun oficialii BNR.

Cinci banci din sistem detineau la sfarsitul lunii octombrie circa 75 % din creditele acordate persoanelor fizice.