Vodafone, al doilea operator de pe piata locala de telecom, a lansat in teste prima retea 4G( LTE) din Romania, clientii operatorului avand posibilitatea sa incerce viteze de internet de pana 75 Mbps in 17 magazine ale companiei din 10 orase.

La evenimentul de lansare au participat pe langa conducerea Vodafone Romania si Vittorio Colao, directorul general al intregului grup Vodafone si Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Pana la lansarea comerciala a serviciilor LTE, care va avea loc in ianuarie anului viitor, clientii Vodafone vor putea sa testeze serviciile 4G, la viteze de pana la 75 Mbps, in 10 orase: Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara.

Tehnologia 4G va putea fi incercata pe mai multe tipuri de terminale: modem USB, tableta si hotspot mobil

De anul viitor, compania va oferi servicii 4G la viteze de pana la 100 Mbps.

Reteaua LTE a Vodafone opereaza in banda de frecventa de 1800 MHz si a fost implementata cu echipamente Huawei. Romania este una dintre primele tari europene in care Vodafone lanseaza serviciile LTE, dupa Germania si Portugalia.

Magazinele Vodafone in care tehnologia 4G este disponibila pentru testare:

- Arad: Str. Closca nr. 2;
- Bacau: Str. Ionita Sandu Sturza, nr. 2, Hotel Decebal;
- Brasov: 2 magazine - Str. Diaconu Coresi Nr. 1 si str. Saturn nr. 32;
- Bucuresti: 2 magazine - Vodafone Experience Store (Afi Palace Cotroceni) si Plaza Mall;
- Cluj: 2 magazine - Str. Unirii nr. 31 si Cluj Iulius Mall;
- Constanta: 2 magazine - Str. Alexandru Lapusneanu nr. 116 C, Complex City Mall si str. Stefan cel Mare 57;
- Craiova: 2 magazine - Str. Calea Bucuresti, bl. 27 A si Real Craiova;
- Iasi: 2 magazine - Str. Stefan cel Mare nr. 4 si str. Sf. Lazar, bloc A 1-3;
- Galati: Str. Brailei, bl, A5 bis, Tiglina 1
- Timisoara: 2 magazine - Augustin Pacha nr. 2 si Real Timisoara

Ce poti face cu 4G

Serviciile 4G (urmatoarea tehnologie dupa 3G) permit utilizatorilor sa foloseasca internetul mobil la viteze de cateva ori mai mari decat in cazul 3G si sa foloseasca simultan mai multe aplicatii multimedia, precum navigare pe internet, conferinte video in timp real, acces la fisiere foto /video, video streaming HD.

Operatorii se lupta pentru a lansa astfel de servicii pentru ca internetul mobil este viitorul telecomunicatiilor, consumul de internet pe mobil fiind estimat sa creasca de 18 ori in urmatorii cinci ani, conform unor estimari ale Cisco.

De altfel, Orange a precizat ca va oferi acest serviciu pana la finalul acestui an, iar Cosmote in 2013. Serviciul 4G de la Orange va fi lansat initial in anumite zone din Bucuresti si va fi disponibil pe tablete.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Incasarile Orange Romania au scazut in trimestrul al doilea