Relatiile dintre Rusia si Turcia sunt puternic afectate dupa ce un avion turcesc de vanatoare a doborat, in noiembrie, un bombardier rusesc in apropiere de frontiera turco-siriana, o actiune catalogata de catre presedintele rus Vladimir Putin drept o "injunghiere in spate".

Contul pe Instagram al ministrului Nikolai Nikiforov a fost blocat de catre "Echipa cibernetica Börteçine" de hackeri, potrivit unor capturi de ecran ale contului publicate de catre presa rusa si turca, in care apar steaguri turce, un portret al lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei, si un avion de razboi.

Instagram, o retea pe care utilizatorii isi posteaza fotografii si clipuri video, a restabilit ulterior contul lui Nikiforov si fotografia acestuia de profil, insa ministrul rus s-a plans de faptul ca echipa de suport tehnic nu a reactionat fata de incident timp de peste noua ore.

Citeste si:

Putin a declarat, in conferinta sa de presa de sfasit de an, ca nu vede vreo cale de imbunatatire a relatiilor cu conducerea Turciei, iar Moscova a impus sanctiuni economice Ankarei.

Presa turca sugera, la sfarsitul lui decembrie, ca hackeri rusi s-ar afla in spatele unor atacuri cibernetice recente asupra unor servere turcesti de Internet care gazduiesc peste 300.000 de site-uri.

Banci turce au semnalat in ziua de Craciun perturbari sporadice ale tranzactiilor cu carduri de credit, iar presa turca a reiterat ca "bombardarea" unor site-uri publice si in sectorul financiar ar putea proveni din Rusia sau din partea grupului de hackeri Anonymous.