Operatorii de pe piata serviciilor postale si de curierat, precum si alte companii din sfera serviciilor, inclusiv a celor financiare, iau astfel de decizii in mod curent si acestea sunt decizii de business. Posta Romana nu opereaza nicio modificare tarifara care sa nu respecte reglementarile legale in vigoare si principiile stabilite de ANCOM. Posta Romana doreste sa atraga clienti, astfel ca o majorare de tarife este facuta doar daca este absolut necesara si pe deplin justificata de ratiuni economice.

Va transmitem principalele modificari tarifare care vor avea loc incepand cu 1 Martie 2016.

Trimiteri interne din sfera serviciului universal (tarife scutite de TVA):

Colete postale interne, cu greutate pana la 10 kg (inclusiv)

 • ultima modificare operata: in 2008
 • tariful fix/trimitere se va majora de la 1,20 lei/trimitere la 4,30 lei/trimitere, in timp ce tariful pe fiecare kilogram sau fractie de kilogram se va diminua de la 1,20 lei/kg la 0,50 lei/kg;
 • se va modifica structura tarifara a trimiterilor RETUR, avand ca obiect colete postale cu greutate pana la 10 kg (inclusiv), prin introducerea, pe langa tariful pe fiecare kilogram sau fractie de kilogram de 0,50 lei, a unui tarif fix/trimitere de 1,50 lei/trimitere;
 • in cazul prezentarii unui volum de colete postale interne, cu greutate pana la 2 kg (inclusiv) de peste 50 trimiteri/luna, clientii Postei Romane pot accesa noua grila de tarife speciale, beneficiind astfel de tarife reduse cu pana la 30%.

Aceste modificari tarifare operate de Posta Romana au avut la baza acoperirea costurilor generate de prestarea serviciilor postale interne din sfera serviciului postal universal si au fost aprobate de ANCOM.

Trimiteri internationale din sfera serviciului universal (tarife scutite de TVA):

1. Trimiteri internationale de corespondenta neprioritara/prioritara, cu greutate pana la 2 kg (inclusiv)

 • ultima modificare operata: in 2004
 • s-a eliminat tarifarea diferentiata pentru Europa/Restul lumii, in cazul trimiterilor prioritare.
 • 2. Trimiteri internationale de imprimate internationale neprioritare/prioritare cu greutate pana la 2 kg (inclusiv)
 • ultima modificare operata: in 2004
 • s-a eliminat tarifarea diferentiata pentru Europa/Restul lumii, in cazul trimiterilor prioritare;
 • tarifele practicate pentru trimiterile internationale de imprimate neprioritare/prioritare cu greutate pana la 2 kg (inclusiv) vor fi la acelasi nivel cu cele aferente trimiterilor de corespondenta internationala neprioritara/prioritara cu greutate pana la 2 kg (inclusiv).

3. Trimiteri internationale recomandate prioritare

 • ultima modificare operata: in 2004

Si aceste modificari tarifare operate de Posta Romana au avut la baza acoperirea costurilor generate de prestarea serviciilor postale internationale din sfera serviciului postal universal (segment intern si international) si au fost aprobate de ANCOM.

In ceea ce priveste cresterea „de pana la 9 ori” - asa cum a notat un cotidian - a tarifelor trimiterilor internationale, avand ca obiect trimiteri din categoria imprimate neprioritare, precizam ca volumul anual al trimiterilor de imprimate internationale neprioritare cu greutate 1.000-2.000g reprezinta mai putin de 2% din traficul total inregistrat de Posta Romana pe acest segment, pe parcursul unui an de zile.