De exemplu aplicatii precum Gmail sunt recunoscute ca strangand si folosind informatii din eMail-uri pentru a targeta reclame sau a trimite notificari; telefonul Taiga blocheaza aceste activitati, scrie Bloomberg.

Telefonul ruleaza Android, fiind insa o versiune puternic modificata, astfel incat ruleaza in paralel cu InfoWatch, firmware al companiei de securitate rusesti. Primele 50.000 de terminale sunt livrate deja angajatilor din companii care au ca actionariat si statul celui mai mare stat din lume. Terminalul nu poate fi (inca) achizitionat de persoane fizice.

Taiga este doar cel mai recent exemplu de folosire a tehnologiei in “razboiul rece” al informatiilor dintre SUA si Rusia. Acum doua saptamani, guvernul american a interzis software-ul Kaspersky, dezvoltat in Rusia, pe motiv ca acesta ar avea legaturi cu guvernul Rusiei. Natalya Kaspersky, co-fondator si anterior CEO al Kaspersky Lab este, acum, presedinte al InfoWatch Group.

In luna noiembrie a anului trecut, Kremlin a sustinut un plan de a inlocui tot software-ul Microsoft in aparatul guvernamental si sa il inlocuiasca cu echivalentul unui sistem de operare rusesc. Mai mult, Kremlinul a interzis si folosirea retelei sociale LinkedIn, detinuta tot de Microsoft.