A devenit deja o normalitate să auzim în stânga și-n dreapta faptul că atacurile cibernetice s-au înmulțit. Concret, sunt din ce în ce mai multe tentative prin care se încearcă obținerea datelor tale, care să fie ulterior folosite pentru a-ți compromite dispozitivele, conturile de social media sau conturile bancare. Tiberiu Dobre, Head of MX Division, Samsung Electronics România, a vorbit în cadrul unui interviu acordat wall-street.ro despre cum se poate lupta împotriva acestor atacuri, indiferent dacă vorbim de persoane fizice sau companii.

Deși numărul atacurilor cibernetice este în creștere, se observă repetarea acelorași greșeli din partea multor utilizatori de smartphoneuri sau alte dispozitive, ceea ce poate face mai ușoară „munca” celor care vor să le fure datelor.

”Cea mai des întâlnită greșeală este setarea unei parole slabe sau ușor de ghicit pentru că se gândesc să fie ceva simplu de reținut pentru ei înșiși. Apoi, sunt mulți cei care neglijează actualizările de securitate sau care descarcă aplicații din surse nesigure, ori care nu utilizează coduri de acces”, precizează Tiberiu Dobre pentru wall-street.ro.

Acesta aduce în discuție un studiu realizat în rândul tinerilor din categoria Generației Z, în Statele Unite, care arată că 40% dintre aceștia folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi, ceea ce este îngrijorător pentru că astfel sunt vulnerabili în fața tentativelor de atac cibernetic sau fishing.

„Același studiu arată că doar 39% dintre utilizatori șterg din telefon, de exemplu, fotografiile care conțin informații private sensibile – așa cum sunt datele de pe card, de exemplu. Dacă adăugăm la lista acestor greșeli și trimiterea de documente necriptate sau personalizarea setărilor aplicațiilor, riscul de a deveni victima unui furt de date crește considerabil”, adaugă Tiberiu Dobre.

Aceste greșeli sunt regăsite peste tot în lume și într-o mică sau mai mare măsură pe diferite segmente de vârstă. Tiberiu Dobre aduce în discuție o serie de măsuri de început pe care utilizatorii trebuie să le respecte pentru a-și proteja dispozitivele.

„Este foarte important să conștientizezi aceste riscuri și să iei măsuri adecvate pentru securitatea digitală. Trebuie să te asiguri că sistemul de operare și aplicațiile sunt întotdeauna actualizate la ultima versiune, pentru a beneficia de cele mai recente patch-uri de securitate. Să folosești parole complexe, care să includă litere mici și mari, cifre și caractere speciale, și eviți parolele ușor de ghicit sau prea scurte”, adaugă reprezentantul Samsung.

În plus, autentificarea este necesar să fie avansată, fie prin recunoașterea facială sau scanarea amprentei digitale, pentru a proteja dispozitivul împotriva accesului neautorizat. Nu în ultimul rând, el ne sfătuiește să verificăm și permisiunile acordate aplicațiilor și să limităm accesul la date sensibile.

„Pentru noi, la Samsung este foarte important ca utilizatorii noștri să se simtă în siguranță și liberi să-și utilizeze telefonul cu încredere. Tocmai de aceea, am dezvoltat Samsung Knox, platformă de securitate și apărare de top, încorporată în dispozitivele mobile Samsung, aprobată de multe guverne din întreaga lume. Samsung Knox a fost dus la nivelul următor cu Knox Vault, care combină procesorul securizat cu un nou cip de memorie securizată, pentru a izola cele mai critice informații (cum ar fi PIN-uri, parole, date biometrice, certificate digitale, chei criptografice) de restul datelor de pe dispozitiv”, adaugă Tiberiu Dobre.



Concret, dacă pe un dispozitiv este detectat un risc major de securitate, Samsung Knox va bloca serviciile sensibile, cum ar fi Samsung Pass, pentru a păstra datele personale în siguranță.

Soluțiile de securitate Knox de la Samsung sunt disponibile și pentru companii, Tiberiu Dobre oferind mai multe detalii referitoare la modul în care pot beneficia de aceste soluții.

„Întotdeauna dezvoltăm produse și soluții care să vină în ajutorul tuturor categoriilor de consumatori, fie ei persoane fizice sau companii. Cea mai simplă variantă prin care pot beneficia de ele este să opteze pentru dispozitivele Enterprise Edition din portofoliul Samsung de telefoane flagship. Așa cum avem de exemplu Seria Galaxy S, Z sau A pentru consumatori, acestea vin și în ediția Enterprise pentru angajații companiilor și sunt disponibile pentru achiziție timp de doi ani de la data lansării. Ele dispun de licență Samsung Knox Suite valabilă 1 an și, începând cu 2023, dispozitivele Enterprise Edition au trei ani de garanție în plus”, adaugă Tiberiu Dobre.

Clienții actuali din zona companiilor pe care Samsung îi are provin din diferite domenii de activitate, precum zona de transport, retail sau retail, cu un accent special pe cei care desfășoară activități în teren.

.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri