Cererea intensă și urgentă pentru capabilități de inteligență artificială (AI) - precum și presiunea pentru reducerea consumului de energie, a costurilor și emisiilor de gaze cu efect de seră – se conturează la scară largă în industria centrelor de date, în perspectiva anului 2024. Proliferarea AI împreună cu provocările de infrastructură și sustenabilitate inerente procesării capabile de inteligență artificială pot fi resimțite în întreaga industrie și în cadrul prognozei privind tendințele centrelor de date pentru 2024 de la Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate.

„AI și impactul său în lanț asupra densității centrelor de date și a cererilor de energie au devenit subiectele dominante în industria noastră”, a declarat CEO-ul Vertiv, Giordano (Gio) Albertazzi. „Găsirea modalităților de a ajuta clienții să susțină atât cererea de AI, cât și reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră este o provocare semnificativă care necesită noi colaborări între centrele de date, producătorii de cipuri și servere și furnizorii de infrastructură.”

Acestea sunt tendințele pe care experții Vertiv se așteaptă să domine ecosistemul centrelor de date în 2024:

  1. AI stabilește condițiile pentru noile construcții și modernizări: Creșterea cererii de inteligență artificială în toate aplicațiile presează organizațiile să facă schimbări semnificative în operațiunile lor. Instalațiile vechi sunt insuficient echipate pentru a susține implementarea pe scară largă a a sistemelor de procesare de înaltă densitate necesare pentru AI, multe dintre ele neavând infrastructura necesară pentru răcirea cu lichid. Anul viitor, din ce în ce mai multe organizații își vor da seama că a acționa cu jumătăți de măsură este insuficient și vor opta în schimb pentru construcții noi – abordând din ce în ce mai multe soluții modulare prefabricate care scurtează termenele de implementare – sau pentru modernizări substanțiale care modifică fundamental infrastructura de alimentare și răcire. Astfel de schimbări semnificative oferă oportunități de implementare a tehnologiilor și practicilor mai ecologice, inclusiv răcirea cu lichid pentru serverele AI, aplicată împreună cu managementul termic al răcirii cu aer pentru a susține întreg spațiul centrului de date.
  2. Extinderea căutării alternativelor de stocare a energiei: Noile tehnologii și abordări de stocare a energiei au demonstrat capacități de integrare inteligentă cu rețeaua și de îndeplinire a obiectivului presant - reducerea pornirilor de generator. Sistemele de stocare a energiei în baterie (BESS) susțin cerințele de funcționare extinsă prin deplasarea sarcinii conform necesităților și pentru durate mai lungi și pot fi integrate cu surse alternative de energie, cum ar fi celulele solare sau de combustibil. Acest lucru minimizează utilizarea unui generator și reduce impactul acestora asupra mediului. Instalațiile BESS vor fi mai frecvente în 2024, evoluând în cele din urmă pentru a se potrivi modelelor „creați-vă propria putere” (“bring your own power” - BYOP) și oferind capacitatea, fiabilitatea și rentabilitatea necesare pentru a susține cererea determinată de AI.
  3. Întreprinderile mari acordă prioritate flexibilității: În timp ce furnizorii de cloud și de colocare urmăresc în mod agresiv noi implementări pentru a satisface cererea, organizațiile cu centre de date pentru întreprinderi mari au tendința să diversifice investițiile și strategiile de implementare. AI este un factor determinant, pe măsură ce organizațiile se luptă pentru a găsi cel mai bun mod de a activa și aplica tehnologia, îndeplinind în același timp obiectivele de sustenabilitate. Companiile pot începe să caute capacitatea locală pentru a susține AI proprietară, iar implementările de aplicații de vârf pot fi stimulate de vântul prielnic creat de AI. Este de așteptat ca multe organizații să acorde prioritate investițiilor incrementale – bazându-se în mare măsură pe soluții modulare prefabricate – și service și întreținere pentru a prelungi durata de viață a echipamentelor vechi. Astfel de servicii pot oferi beneficii auxiliare, optimizând operațiunile pentru a elibera capacitate în medii de procesare ajunse la limită și crescând eficiența energetică a procesului. De asemenea, organizațiile pot reduce emisiile de carbon Scope 3 prin extinderea duratei de viață a serverelor existente, mai degrabă decât prin înlocuirea și casarea acestora.
  4. Cursa către cloud se confruntă cu obstacole de securitate: Gartner estimează creșterea cheltuielilor globale pentru serviciile cloud publice cu 20,4% în 2024, iar migrarea în masă către cloud nu arată semne de scădere. Acest lucru pune presiune pe furnizorii de cloud pentru a crește rapid capacitatea pentru a susține cererea de AI și de procesare de înaltă performanță și vor continua să apeleze la parteneri de colocare din întreaga lume pentru a permite această expansiune. Pentru clienții din cloud care mută din ce în ce mai multe date în afara propriei locații, securitatea este esențială și, potrivit Gartner, 80% dintre CIO intenționează să crească cheltuielile pentru securitatea cibernetică/informatică în 2024. Reglementările naționale și regionale diferite de securitate a datelor pot crea provocări complexe de securitate, în timp ce eforturile de a standardiza continuă.

Sursa foto: Vertiv

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri