Companiile UTI Systems, Porthus Belgia si Microsoft Romania vor demara implementarea portabilitatii numerelor de telefon in Romania, prin realizarea bazei de date centralizate, valoarea proiectului fiind de peste 580.000 de euro fara TVA, a anuntat Autoritatea in Comunicatii.

"Proiectul isi propune sa realizeze, sa instaleze, sa testeze si sa dea in folosinta un sistem constand intr-o baza de date si un set de functii si solutii de comunicatii, care va sustine implementarea portabilitatii numerelor de telefon fixe si mobile in Romania. De asemenea, proiectul va asigura un program de pregatire tehnica a personalului ANRCTI in vederea dezvoltarii si implementarii cu succes a procedurilor aferente functionarii acestui sistem", se arata intr-un comunicat remis de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Sistemul va fi unul centralizat, care va contine o baza de date unica si va pune la dispozitie un punct de contact unic pentru toti furnizorii de servicii de telefonie fixa si mobila, oferind multiple mecanisme de interfatare pentru acestia. In acelasi timp, sistemul va cuprinde si o pagina web care va oferi publicului informatii referitoare la numerele portate. Baza de date va fi realizata in cadrul proiectului PHARE "Asistenta pentru ANRC in vederea implementarii bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor", proiect de achizitii finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2005 – "Facilitati pentru actiuni speciale".

Proiectul se va derula pe o perioada de sase luni, solutia de portabilitate va deveni functionala in cursul primului trimestru al anului 2008. Pentru acest proiect de achizitii, contributia financiara din fondurile PHARE reprezinta 75% din valoarea contractului, iar cea a ANRCTI, in calitate de beneficiar final, este de 25%.

Implementarea portabilitatii numerelor de telefon in Romania este o masura eficienta pentru stimularea concurentei in sectorul comunicatiilor electronice. Portabilitatea numerelor ofera abonatilor posibilitatea de a-si pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie, ceea ce va asigura clientilor o mai mare libertate de alegere si va obliga furnizorii sa depuna eforturi suplimentare pentru mentinerea si atragerea clientilor prin oferte tot mai atractive. Serviciul de portabilitate va fi oferit publicului de catre toti furnizorii de servicii de telefonie fixa si mobila din Romania incepand cu anul viitor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Importurile de gaze ale Romaniei, de 3,5 ori mai mari decat in 2018