Unele companii importante de IT se pregatesc in urmatorul an pentru achizitii, in timp ce altele se feresc de acest tip de actiuni din cauza instabilitatii economice pe pietele globale, scrie presa internationala.

Lenovo Group a anuntat ca nu este un moment bun pentru fuziuni si achizitii, desi acest tip de actiuni a ramas o modalitate de extindere a companiei la nivel global. Cel mai mare producator de echipamente pentru retele Cisco a anuntat ca se pregateste sa inceapa o etapa de fuziuni si achizitii in urmatorul an dupa ce valoarea companiilor IT a scazut considerabil, potrivit Bloomberg.

Eventualele tranzactii se incheie de obicei cu dispute dupa ce companiile vizate se asteapta la preturi mari, in timp ce Lenovo, care este cumparatorul, vrea sa achizitoneze la preturi reduse, a declarat CEO-ul Lenovo, Yahg Yuanquing, adaugand ca va fi mai usor sa realizeze achizitii si fuziuni cand economia globala va reveni la normal.

Ned Hooper, vice-presedinte al diviziei de dezvoltare a companiei din cadrul Cisco, s-a aratat mai optimist declarand ca “nu se va gandi doar sa spere in aceasta directie, ci va trece direct la actiuni”. “Vom continua sa folosim fuziunile si achizitiile ca o parte cheie a strategiei noastre de crestere”, a adaugat acesta.

Totusi, Lenovo este interesata sa isi extinda operatiunile in piete precum Turcia, Orientul Mijlociu, Mexic si Europa de Est, pe langa Brazilia, Rusia, India si China -cele patru tari cu cea mai rapida crestere economica din lume, potrivit Yang. Producatorul de PC-uri intentioneaza sa construiasca fabrici in India si Brazilia, unde politicile preferentiale au fost lansate pentru a stimula investitiile.

Mai multe companii IT au facut deja mai multe achizitii decat Cisco, cel mai mare producator de echipamente pentru retele. Compania a cumparat aproximativ 130 de companii de-a lungul a 25 de ani de existenta, folosindu-le pentru a patrunde in noi piete. Cisco a cumparat 11 companii in 2007 si cinci in 2008.
“Ritmul a scazut putin deoarece vrem sa ne asiguram ca facem tranzactiile cele mai bune”, a declarat Hooper. ”Ne asteptam sa fim activi in urmatoarele 12 luni”, a adaugat Hooper.

Directorul executiv John Chambers a declarat in luna februarie ca planuieste sa foloseasca un capital in valoare de 29,5 miliarde dolari pentru achizitii. Luna trecuta, Cisco a cumparat Pure Digital Technologies, producatorul camerei portabile video Flip Video, pentru 590 milioane dolari in actiuni.

“Companiile importante sustin ca acesta este momentul in care castigi o cota de piata mai mare si in care iti consolidezi pozitia”, a declarat Sarah Friari, analist Goldman Sachs. “Este momentul propice prin care poti sa depasesti competitorii cu care de obicei nu ai capacitatea de a face aceste mutari”, a declarat analista.

International Business Machine, cea mai mare companie de servicii pentru computere, a fost saptamana trecuta in discutii privind preluarea Sun Microsystems pentru un pret de 9-10 dolari per actiune. Discutiile au cazut in timpul week-end-ului, dupa ce oficialii Sun au declarat ca pretul a fost prea mic, sustin persoane apropiate situatiei.

Achizitiile companiilor IT din Statele Unite au scazut cu 82%, la 2,2 miliarde dolari in primul trimestru din 2009, fata de anul trecut, potrivit Bloomberg. Numarul de achizitii anuntate a scazut la 206 fata de 337.

Chambers a anuntat ca vrea sa achizitioneze companii cu produse care ajuta oamenii sa lucreze impreuna, precum companii din piata video digitala si de virtualizare, soft care ajuta la gestionarea server-elor. Cisco face progrese in sistemele pentru centre de date, camere de computere care stocheaza fisiere si informatii ale companiilor.

O posibila tinta pentru Cisco ar putea fi producatorul de soft-uri pentru companii, BMC Software, au declarat analistii UBS. De asemenea, producatorul de computere pentru stocare NettApp ar putea fi vizat pentru achizitie, au declarat analistii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Netin, Lenovo: Millenials "fac legea", ne mulam pe dorintele lor