Afacerile IT&C din Romania asigura aproximativ 3,6 % din Produsul Intern Brut (PIB), conform unui raport prezentat de Comisia Europeana. Valori similare sunt inregistrate in tari precum Spania si Italia, unde acest sector inseamna aproximativ 3,8%, respectiv, 4% din PIB.

Tarile in care domeniul telecomunicatiilor reprezinta cea mai mare pondere din PIB sunt Finlanda (8,2%), Suedia si Marea Britanie (6,9%).

Romania se afla pe ultimul loc in privinta mai multor categorii analizate in raportul Comisiei Europene.

Astfel, anul trecut doar 26% dintre romani care au accesat Internetul o fac cel putin o data pe saptamana, in timp ce 33% din cetatenii bulgari ori greci si 56% dintre cei din Unagria au facut acest lucru.

Pe de alta parte, cei mai multi utilizatori sunt in Suedia si Olanda (83%) Danemarca (80%) si Finlanda (78%).

La nivel European, 56% dintre cetateni au accesat cel putin o data pe saptamana Internetul in 2008, mai mult cu o treime fata de 2004.

Tot pe ultimul loc, ne clasam si in privinta numarului de locuinte cu conexiune in banda larga la Internet.

In timp ce in Romania, 13% dintre locuinte au aceasta facilitate, in Bulgaria procentul este de 21%, iar in Ungaria de 42%. Cel mai bine pozitionate tari din acest punct de vedere sunt tot Danemarca (74) Olanda (74), Suedia (71) si Finlanda (66).

In privinta accesului companiilor la o conexiune fixa de banda larga, firmele de pe piata locala sunt ultimele clasate.

Cu toate ca media europeana este de peste 8o%, doar 44% dintre companiile din Romania au astfel de acces la Internet. Cele din Bulgaria au un procentaj de 62%, companiile din Ungaria de 72%, iar cele din Franta, Spania sau Finlanda de 92%.

Sunt si unele categorii la care Romania este in fata altor tari.

De exemplu, 23% din companiile de pe piata locala folosesc servicii eGoverment pentru a completa diferite formulare, situandu-ne astfel inaintea Ciprului, unde doar 18% dintre companii utilizeaza aceste facilitati.

Pe de alta parte, 43% dintre intreprinderile din Bulgaria, 50% din cele ungare si 81% dintre cele finlandeze folosesc aceste servicii.

Totodata Romania se afla in fata Marii Britanii, Ungariei sau a Poloniei in ceea ce priveste utilizarea in companii a aplicatiilor pentru integrarea proceselor interne de business.

In timp ce 28% dintre companiile locale folosesc aceste aplicatii, in Marea Britanie 27% dintre intreprinderi le utilizeaza. Cele mai multe firme care folosesc aceste servicii sunt in Olanda (72%) si Irlanda (62%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Digital 2018: Tendintele care vor defini anul